ZnanostVijesti

Putovanje u svemir drastično mijenja biologiju čovjeka

Znanstvenici NASA-e otkrili su u studiji na blizancima astronautima kako putovanje u svemir drastično može promijeniti biologiju čovjeka i ekspresiju gena. Studija još nije objavljena, ali prvi rezultati pokazuju značajne razlike između braće Scotta i Marka Kellyja.


Dok je Scott odletio na godišnju misiju na ISS, njegov brat Mark ostao je na Zemlji. Obojica su sudjelovala u velikom eksperimentu u kojem su se proučavale fizičke i genetske razlike kako bi se otkrilo na koje sve načine život u uvjetima mikrogravitacije utječe na Scottovo tijelo. Znanstvenici su od braće zbog toga uzeli niz uzoraka prije, za vrijeme i nakon njegova boravka na postaji, prenosi PBS.

Iako su braća identični blizanci, uzroci koje su uzimali pokazali su kako su se s vremenom njihova tijela razlikovala, čak i u genskom izražaju. Skoro svi su uočili razlike među braćom, rekao je genetičar Christopher Mason, prenosi Nature. Nakon Scottova povratka na Zemlju, znanstvenici su otkrili da su telomere, zaštitne strukture na krajevima kromosoma, bile puno duže nego kod Marka.

U međuvremenu su se vratile na uobičajenu dužinu, ali istraživači sada proučavaju telomere drugih astronauta kako bi otkrili kako je život u svemiru uzrokovao njihovo produžavanje. Kod Scotta su otkrili i manje DNK metilacije, modifikacije DNK gdje se određene molekule dodaju na DNK, dok je kod Marka zabilježen rast. No, još ne znaju zašto.

NASA ovom studijom pokušava otkriti više o učincima produženog boravka u mikrogravitaciji, osobito u kontekstu planiranog puta na Mars. Otkrića iz studije na braći Kelly pomoći će znanstvenicima kakobi se borili s učincima dugotrajnog putovanja, kako bi takve misije ostavile manje posljedice na tijela astronauta.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: Robert Markowitz - NASA - Johnson Space Center

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close