Politika

PUTIN DO KARLOBAGA Ivo Komšić: Rat neće završiti u Ukrajini, Putin je krenuo u pohod za “spašavanje” ruskih duša sve do Karlobaga

Ivo Komšić, profesor emeritus iz Sarajeva, doktor filozofije, bivši gradonačelnik Sarajeva i aktivni politički analitičar, za Net.hr analizira medijske istupe ruskog veleposlanika u BiH, Igora Kalabuhova, koji kao svojevrsni glasnogovornik Kremlja najavljuje dokle će ići Putin u ratu u Ukrajini


Dokle će Putin ići u “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini? Koji su njegovi krajnji ciljevi? Ovo su najvažnija pitanja danas, a još nitko nije dao jasan i pouzdan odgovor na njih.
Čini se da Zapad čeka konačan ishod Putinove “vojne operacije” da bi dao odgovor. Zapravo, čeka se da sam Putin odgovori na to, da pokaže je li njegova “vojna operacija” ograničena na jednu zemlju ili je ona uvod u šire “operacije”. Tada će biti kasno. Ako je prvobitna namjera i bila ograničeni vojni pohod,  previđa se da vojna sila kao i svaka druga sila ima svoju inerciju i da se ne zaustavlja sama po sebi. Ograničeni vojni uspjeh samo je podsticaj za daljnje širenje. Zato su bitne procjene ratnih ciljeva u svakom ratu pa i u ovom. Te procjene se izvode iz ratne ideologije. Niti jedan rat se nije vodio bez ideologije pa tako ni ovaj. Ideologije kojima se ratovi opravdavaju mogu biti različite: ekonomske, rasne, nacionalističke, političke, kultrološke, vjerske.
Putinove namjere u Ukrajini i krajnji  ratni ciljevi su vezani za ideologiju kojom on rat opravdava pred svijetom i pred svojom javnošću. To se ne može iščitavati iz njegovih javnih nastupa i nastupa njegovih glasnogovornika jer je polje legitimiranja te agresije široko postavljeno, teško je prodrijeti do njegove osnovne ideološke matrice. Ona je prekrivena pragmatičko-političkim cijevima, lažnim uzrocima i neistinitim opravdanjima. U svim tim nedoumicama i namjerno isprepletenim obmanama, uvijek se desi nešto nepredviđeno i nenadano, temeljni uzrok se otkrije tamo gdje se najmanje očekivalo. Tako se dogodilo i sada s Putinovom “specijalnom vojnom operacijom”.
Što smo saznali od Kalabuhova?
U BiH, zemlji ruske zone utjecaja, ali još na periferiji agresije na Ukrajinu, Putinov veleposlanik, Igor Kalabuhov, dao je intervju za lokalnu televiziju, FACE TV, voditelju  Senadu Hadžifejzoviću. Kalabuhov je očito podcijenio iskusnog novinara koji je u opuštenoj atmosferi, kao da se radi o prigodnom sijelu, izrekao i ono što možda nije želio. Zapravo, odgovore na najvažnija pitanja koja se danas postavljaju on je dao.
Prvo, Kalabuhov je otkrio da će Putin svoju “specijalnu vojnu operaciju” provoditi u Ukrajini do konačne pobjede. Ta pobjeda znači primorati Ukrajinu strategijom “spržene zemlje” na pregovore u kojima će prihvatiti kapitulaciju i samostalnost samoprogašenih republika Donjeck i Lugansk. Što se tiče Krima, po riječima veleposlanika, o njemu nema pregovora, Krim je definitivno ruski.

Drugo,  Putin će ratovati sve dok bivše “sovjetske države” (Kalabuhov pojam) ponovno ne stavi pod rusku kontrolu. Drugim riječima, rat se neće završiti u Ukrajini. Putin želi obnoviti granice sovjetske rusije, moćno carstvo “ruskog sveta”.

Treće, veleposlanik Kalabuhov objelodanio je ono što se naslućivalo u pozadini svih dosadašnjih Putinovih “specijalnih akcija”, a to je njihova legitimirajuća ideologija. Ideološka osnovica i njena širina otkriva širinu “specijalnih vojnih akcija” kojima se ona ostvaruje. Ne radi se dakle o ratu za teritorije, prirodna bogatstva, ekonomsku nadmoć, neki prestiž ili dominaciju. Radi se o nečem višem, a svi ovi pragmatičko-politički razlozi su samo povod. Veleposlanik je tu ideologiju formulirao jednostavno, bez opširnih teorijskih obrazloženja, kao spašavanje “ruske duše”. On je ovim sintetizirajućim i razumljivim pojmom izbjegao široku raspravu o “ruskom svetu”, o “svetoj Rusiji” pravoslavlja, o podijeljenom ruskom narodu, o “Novorusiji”, o jedinstvenoj ruskoj kulturi,  ruskoj civilizaciji itd.

Perspektiva Putinove ratne ideologije

Pitanje je samo odakle u tom “carstvu”  Hrvatska i BiH, države koje nikada njemu nisu pripadale. Odgovor na ovo pitanje razumljiv je samo iz perspektive Putinove ratne ideologije. Obje države su u istom geopolitičkom prostoru sa Srbijom, zemljom pravoslavlja, i u obje žive pravoslavci. One su dio “srpskog sveta”, a to je “ruski svet”. Po najnovijem memorandumu SANU-a, zapadne granice tog “sveta” su one iz prošlog rata, Virovitica-Karlovac-Karlobag. “Ruska duša” se i tamo spašava.

Dakle, lažna je teza da je Ukrajina napadnuta zbog toga što želi u NATO, ili zbog toga što želi u EU. To je samo povod. U Ukrajini se spašava “ruska duša”, a to je mnogo više od članstva u nekom savezu i od neke pragmatičko-političke dobiti

Više na Net.hr.


 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close