ScenaKultura

Pulitzer ide Anthonyju Doerru za ratni roman “Svjetlo koje ne vidimo”

Američki pisac Anthony Doerr za roman “Svjetlo koje ne vidimo” nagrađen je Pulitzerovom nagradom za najbolju prozu godine. New York Times ovaj je roman proglasio bestselerom i stavio ga na svoju listu najznačajnijih knjiga ove godine. Izgleda da je Doerr pronašao recept za uspješnu knjigu jer je samo u SAD-u roman prodan u više od 1,5 milijuna primjeraka.


Roman donosi priču o slijepoj djevojčici Marie-Laure i njemačkom dječaku Werneru, siročetu opsjednutom radijem. Njihovi se putovi isprepliću za vrijeme II. svjetskog rata u francuskom gradu Saint-Malu. Već samom tematikom nagrađeni roman podsjeća na još jednu književnu uspješnicu – “Kradljivicu knjiga” australskog romanopisca Markusa Zusaka. Dirljiva ratna tematika očito je plodno tlo za inspiraciju izuzetnim knjigama koje publika čita u dahu.

Roman “Svjetlo koje ne vidimo” objavljen je 2014., a Doerr ga je pisao punih 10 godina. Inspiraciju je dobio 2004. godine u New Yorku kad je, vozeći se u podzemnoj, promatrao neznanca koji je izgubio živce u trenutku kad mu je nestalo signala za mobitel. “Sjećam se da sam pomislio kako smo brzo zaboravili kakvo je čudo razgovarati s nekim tko ti nije blizu. I palo mi je na pamet da bih mogao čitatelje podsjetiti na to koliko je našim precima obični radio bio čudesan izum, kako su se osjećali kad su u vlastitoj kući čuli glas stranca. Iz toga se rodila slika dječaka koji je negdje zarobljen i djevojčice koja mu čita priču”, objasnio je Doerr.

Radnju je smjestio u francuski grad Saint-Malo pokraj kojeg je prošao na svojoj turneji promocije knjige. Bio je zapanjen činjenicom da je tako lijep grad 1944. uništila američka vojska. Doerru, koji je diplomirao povijest na Bowdoin Collegeu u Maineu, to je bilo dovoljno da se upusti u istraživanje za novu knjigu. Svestrani povjesničar koji se razumije u znanost, suprug i otac dvoje blizanaca uz miran život u Boiseu u Idahu piše i kolumnu o znanstvenim knjigama za Boston Globe. Dosad je napisao dvije zbirke kratkih priča “The Shell Collector” i “Memory Wall”, roman “About Grace” i memoare, no ovo je prva knjiga koja mu je donijela svjetsku slavu.


Tekst: večernji.hr

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close