Kućni ljubimciLifestyle

Psi: Naši ljubimci ili sluge?

Odnos sa ljubimcem teško je definirati s obzirom da naše životinje ne mogu reći što misle i kako se osjećaju, no postoje ipak neke nedoumice koje možemo riješiti. Psi su prvenstveno naši prijatelji, no zauzvrat im mi moramo biti vođe, te im dati primjer kako živjeti u ljudskom okolišu.


Prijateljstvo ljudi i pasa smatra se samorazumljivim, no nameće se legitimno pitanje: “Opisuje li se njime doista narav tog odnosa?’. Treba li nam pas biti prijatelj ili podanik-poslušnik?”

U kinološkim krugovima odavna poznat termin “vođa čopora” u našoj je široj javnosti tek odnedavna pustio korijenje, zahvaljujući televizijskoj emisiji popularnog Cesara Millana. Ipak, kinologija je znanost koja se stalno razvija a famozni šaptač psima, mnogi se slažu, svoje “vodstvo čopora” ipak malo prenaglašava. Dominacija je po njemu prirodno stanje uma svakog psa i pse se treba stalno, pa i fizički, podređivati ljudima.

Tko se tako ponaša prema prijateljima? Mi sigurno ne bismo htjeli biti takvi prema svome najboljem prijatelju. Srećom, dvojba prijatelj (kakvim ga mi zamišljamo) ili podanik zapravo nije stvarna.

Pas nam itekako može i treba biti prijatelj, i naš odnos zapravo je partnerska simbioza u kojoj svaka strana daje svoj doprinos. Ipak, komponenta autoriteta je nužna. Ne zato jer će nas u suprotnom naš vlastiti pas “doći glave” već iz bjelodanog razloga da psi žive u ljudskom svijetu i kulturi čije principe i pravila moraju, i radi vlastita dobra, usvojiti.

Više čitajte na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close