Lifestyle

Prvorođenci su vrlo često na čelnim mjestima

Redosljed rođenja znatno utječe na vašu karijeru, zdravlje i odnose.


Jeste li rođeni kao najmlađe ili najstarije dijete – uvelike će odrediti brojne segmente vašeg života. Iako obrazac nije isti za sve, prestižno istraživanje psihologa otkrilo je brojne zanimljivosti koje se tiču tog fenomena.

Tim stručnjaka američkog Child Development Instituta otkrio je kako srednja djeca u obitelji najčešće pate od sindroma kroničnog umora, dok su jedinci izuzetno ambiciozni. Pogledajte koje su još zanimljivosti izašle na vidjelo.

PRVOROĐENO DIJETE
Osobnost: Prvorođena djeca su discipliniranija pa čak imaju i veći kvocijent inteligencije, a kao objašnjenje nameće se činjenica da su roditelji bili stroži u njihovom odgoju.

Obrazovanje: Starija djeca u većini slučajeva vole školu, a šanse su 16 posto veće da će steći nekoliko različitih diploma, u odnosu na svoju braću ili sestre.

Karijera: Logično je da uz izraženiju potrebu za većim obrazovanjem, dolazi i ambicija kada je u pitanju karijera. Često se nalaze na rukovodećim mjestima.

Zdravlje: Starija djeca su podložnija alergijama, a razlog je taj što su ih roditelji u djetinjstvu znato više štitili pa su često boležljiviji.

Odnosi: Prvorođena djeca češće uđu u brak ranije od svoje braće ili sestara, a pritom im je iznimno važan blagoslov roditelja.

SREDNJE DIJETE
Osobnost: Zadovoljniji su, društveniji i bolji u timskim sportovima jer su od najranijih dana naučili biti okruženi mlađim i starijim braćama ili sestrama.

Obrazovanje: Imaju vrlo dobre rezultate u školi i na fakultetu, a vole predmete i kolegije na kojima na vidjelo može izaći njihova natjecateljska narav.

Karijera: S obzirom da su naučeni na interakciju s mlađima i starijima, srednja djeca odlično će se uklopiti u sve poslove gdje je naglasak na timskom radu.

Zdravlje: Imanju manji indeks tjelesne težine u odnosu na braću ili sestre, a skloniji su sindromu kroničnog umora

Odnosi: Istraživanje je pokazalo kako su srednja djeca izuzetno zadovoljna u vezama jer se konačno nalaze u nečijem centru pažnje i ne osjećaju pritisak kakav su osjećali u obitelji.

NAJMLAĐE DIJETE
Osobnost: Najmlađa djeca imaju pažnju roditelja, starijih braća ili sestara, ali i ostatka obitelji stoga su često omiljeni i u društvu prijatelja.

Obrazovanje: Najmlađima je u mnogo slučajeva poprilično teško u školi jer ih roditelji najmanje nadgledaju, no istovremeno su izuzetno uporni i marljivi.

Karijera: Često naginju umjetničkim i kreativnim zanimanjima koja će im omgućiti da i dalje budu u centru pažnju. Svjetla pozornice mnogima su životna želja.

Zdravlje: Istraživanje je pokazalo kako su najmlađa djeca podložnija opojnim drogama pa njihovo zdravlje često narušavaju ovisničke bolesti.

Odnosi: Traže odnose u kojima će se osjećati emocionalno najsigurnije. S obzirom da su u obitelji navikli da drugi obavljaju stvari umjesto njih – isto traže i u romantičnom odnosu.

JEDINO DIJETE
Osobnost: Samostalniji su, ne vole grupne aktivnosti, a kad odrastu manje vremena provode u krugu obitelji i rođaka.

Obrazovanje: Baš poput prvorođene djece, jedinci također teže kvalitetnom obrazovanju.

Karijera: Izuzetno su ambiciozni i streme čim višim pozicijama. Želi se isticati među kolegama i izazvati divljenje svojih roditelja.

Zdravlje: Nedostatak braće ili sestara može imati značajan utjecaj na psihičko zdravlje jedinca, a roditelji se uvelike oslanjaju na njega – posebice u trećoj životnoj dobi kada od svog jedinca ili jedinice zahtjevaju mnogo pažnje.

Odnosi: Jedinci vole dominirati u odnosima i žele da se o njima brine – baš onako kako su to roditelji činili za njih cijeli život.


Tekst: jutarnji hr

 

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close