VijestiScenaKultura

Prva hrvatska nacionalna opera: Ljubav i zloba

Prvu hrvatsku operu Ljubav i zloba skladao je mladi 26-godišnji Vatroslav Lisinski. Glavnu ulogu Ljubice otpjevala je grofica Sidonija Erdödy Rubido, pripadnica bogate grofovske obitelji Erdödy.

Dana 28. ožujka 1846. godine Hrvatska je postala druga slavenska zemlja u povijesti koja je dobila nacionalnu operu (nakon Rusije). Prvu hrvatsku operu Ljubav i zloba skladao je mladi 26-godišnji Vatroslav Lisinski, koga su u tu svrhu angažirali istaknuti članovi ilirskog pokreta koji je tada bio u punom zamahu. Premijera opere u današnjoj Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu bila je velik događaj za hrvatski preporodni pokret.

Libreto za operu je napisao Josip Car, a zatim ga je preradio Dimitrija Demeter, koji se poslije i navodi kao autor libreta. Skladbe mladog Vatroslava Lisinskog dotjerao je njegov glazbeni učitelj J. K. Wisner. Glavnu ulogu Ljubice otpjevala je grofica Sidonija Erdödy Rubido, prva hrvatska operna pjevačica, uz koju su nastupili Franjo Stazić kao Vukosav, koji će kasnije pod imenom Franz Steger postati vodeći tenor Bečke dvorske opere te Alberto Ognjan Štriga, jedan od pokretača ilirske glazbene misli.

Radnja opere zbiva se početkom 16. stoljeća u okolici grada Splita Glavna je junakinja mlada Ljubica, kćer kneza Velimira, koji je obećao njezinu ruku plemiću Vukosavu. Međutim, ona je zaljubljena u mladog Obrena i on u nju. Opera Ljubav i zloba ima dva čina, azbog velikog uspjeha odmah su uslijedile reprize tijekom travnja i svibnja.


 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest | Foto: hnk

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close