Tech

Pronađen je planetarni sustav nalik sunčevom sustavu

Astronomi uvijek traže sustav koji je bi mogao imati života te vjeruju da bi idealni planeti trebali biti u sustavu koji je što sličniji našem. Znanstvenici na Europskom opservatoriju u južnoj hemisferi (ESO) uvjereni su da su pronašli upravo jedan takav sustav. Taj sustav je oko 200 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje oko zvijezde HIP 11915.


Kakav sustav znanstvenici traže

Znanstvenici smatraju da sustav zvijezde HIP 11915 ima planet koji je jako sličan našem Jupiteru, divovski plinoviti planet. Astronomi su također uvjereni da taj planet kruži na udaljenosti oko svoje zvijezde na sličnoj udaljenosti kao i Jupiter oko Sunca. Jedna revolucija planeta oko HIP 11915 traje oko 3.600 dana što je slično Jupiteru kojem treba 4.330 dana za revoluciju oko Sunca.

“Ovo je najsličnij planet. Ovo je planet najsličniji Jupiteru koji kruži oko zvijezde jako slične našem Suncu”, rekao je Richard Hook, glasnogovornik ESO-a.

Zašto je bitno postojanje planeta sličnog Jupiteru u nekom sustavu? Znanstvenici su poprilično sigurni da plinoviti div ima veliku ulogu u stabilizaciji Zemljine orbite oko Sunca te su uvjereni da je Jupiter tijekom nastanka Sunčevog sustava praktički očistio unutarnji dio od manjih asteroida koji su se nalazili u orbiti oko Sunca.

Jupiter je drugi najsnažniji izvor gravitacije, nakon Sunca, i to na odgovarajućoj udaljenosti. Zbog toga su asteroidi relativno pravilno raspoređeni između orbita Marsa i Jupitera. Zemlja je time zaštićena od velikog broja asteroida koji bi mogli nanijeti veliku štetu životu. Primjerice, pretpostavlja se da je samo jedan veći asteroid izbrisao dinosaure s lica Zemlje.

Sustav koji može sadržavati život

Da bi pronašli planet na kojima može postojati život, znanstvenici počinju od potrage za zvijezdom koja je slična našem Suncu. Astronomi kažu da je to poprilično jednostavno, takvih zvijezda ima relativno puno. Zatim počinje potraga za planetima koji se nalazi u orbiti oko tih zvijezda. Njih je također relativno jednostavno pronaći, Keplerov teleskop je pronašao više od 4.000 mogućih ekstrasolarnih planeta. Međutim, pronalazak ekstrasolarnog planeta koji se nalazi u umjerenom području koje je dovoljno udaljeno od zvijezde da može postojati voda u tekućem stanju je ipak nešto teže. Pronaći sustav koji sadrži ekvivalent Jupiteru, koji je vjerojatno pomogao u očuvanju života na Zemlji, je znatno teže, tvrdi Hook.

Ono što znanstvenici zasad nisu otkrili je postojanje planeta ekvivalentnog Zemlji. Kako bi mogli otkriti postojanje planeta, planet mora proći točno između svoje zvijezde i trenutnog položaja Zemlje kako bi teleskopi mogli vidjeti obris tog planeta s pozadinom svoje zvijezde.

“Imamo neke indicije da postoji planet sličan Zemlji u tom sustavu, ali nemamo nikakav konkretan dokaz.” završava Hook.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close