Tehnologija

Promjene u Googleu

Google je u jednom danu napravio vjerojatno najveći niz promjena u svojoj povijesti i pokrenuo novu kompaniju Alphabet koja je sada vlasnik Googlea. No, ne samo Googlea. Kako je objasnio suosnivač Larry Page, Alphabet je ‘novo uzbudljivo poglavlje u životu Googlea’, koje će u osnovi Googleu omogućiti da postane još veća korporacija.


Alphabet će tako sada uključivati Google, kojem će glavni posao uključivati osnovu onog što su radili (pretraživanje, karte, aplikacije, YouTube, Android). S druge strane brojni odjeli Googlea, poput X Laba koji se bavio razvojem novih tehnologija, postat će zasebne kompanije sa svojim direktorima. Među njima su naravno i razne tvrtke koje je Google dosad kupio, poput Nesta.

Ove promjene znače i to da će Larry Page i Sergey Brin postati čelnici Alphabeta, dok će novi šef Googlea postati Sundar Pichai, koji je ranije vodio Android, Chrome i aplikacije.

No, ova reorganizacija znači i to da se Google oslobodio samog sebe jer sve te nove tvrtke pod Alphabetom neće biti povezane s Googleovim poslom pretraživanja i oglašavanja. Ovime Page i Brin imaju novu razinu kontrole i slobode nad raznim projektima i inicijativama koje su pokrenuli, a nisu je imali dosad, ali i da kupe sve što požele, piše TNW. Google Ventures i Google Capital moći će lakše investirati u tvrtke u kojima vide potencijal, a kasnije ih dovesti pod Alphabet.


 

Tekst: 24sata.hr
Foto: i.telegraph.co.uk

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close