Tehnologija

Probudio se Philae

Nakon sedam mjeseci hibernacije, Philae je po drugi put kontaktirao Zemlju sa površine kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko.


Predsjednik Francuske svemirske agencije Jean-Yves Le Gall jutros je izjavio TV postaji France 2 da je lander “potpuno budan”, nakon što je ponovo uspostavio kontakt.
Na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko Philae je sletio 12 studenog 2014., nakon što se deset godina vozio na svemirskom brodu Rosetta.

Ali umjesto da se čvrsto zabije u površinu kako je planirano, lander je nekoliko puta odskočio da bi na kraju završio nakrivljen u mračnom jarku. Kratko vrijeme je slao podatke, ali kada su mu se baterije istrošile prebacio se u stand-by mod koji je trajao punih sedam mjeseci.
Nada da će se približavanjem Suncu baterije napuniti dovoljno za ponovo podizanje sustava pokazala se opravdanom.

Komet 67P trenutno je udaljen 305 milijuna kilometara od Zemlje i 215 milijuna kilometara od Sunca, a kreće se brzinom od 31 kilometar u sekundi.
Biti će najbliže Suncu 13. kolovoza, a nakon toga 67P ponovo odlazi u svemirske dubine.
Znanstvenici sada aktiviraju i prilagođavaju planove koje su radili tijekom sedam mjeseci hibernacije kako bi što bolje iskoristili podatke koje dobivaju od landera.

Zanimljiva sreća u nesreći je da je Philae sletio tamo gdje je trebao, trajao bi do ožujka ili travnja, a zatim bi ga temperaturne varijacije na površini onemogućile u daljnjem radu. Kako je odskočio na potpuno nepredviđeno područje trajati će puno duže nego što je predviđeno, a možda će čak biti aktivan i kada komet bude najbliže Suncu.
Philae ima 10 instrumenata za proučavanje prašine i isparavanja koje će komet ‘izbacivati’ sa sebe kako se bude približavao našoj zvijezdi.

Glavni cilj misije je otključati tajne kometa, led i prašinu od koje se sastoje, a koje bi mogle pomoći otkriti kako je nastao Sunčev sustav.


Tekst: net.hr
Foto: Wikimedia Commons

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close