VijestiZdravlje

Prirodna sredstva za zaštitu od sunca

Prirodna kozmetika ne sadrži kemijske, umjetne zaštitne faktore, pa se kod nje ne mogu sasvim precizno odrediti stupnjevi zaštite od UV zračenja, piše 24sata


Stupanj zaštite kod biljnog materijala ovisi o puno faktora, od sjetve i uzgoja bilja do točnog sastava korištenih biljnih ulja. Zato se u prirodnoj kozmetici govori o procijenjenom prirodnom zaštitnom faktoru ili SPF-u (in vitro, odnosno u epruveti). Biljna ulja i maslace preporučuje se kombinirati s prirodnim mineralima (cinkovim oksidom, titanijevim dioksidom).

To je zato što ulja uglavnom štite od UVB zračenja, koje uzrokuje opekline, dok minerali filtriraju UVA zračenje, koje uzrokuje starenje kože i utječe na pigmentaciju, objašnjava nam magistra farmacije Maja Vugrinec iz Gradske ljekarne Zagreb (GLJZ).  No sunce svakako treba izbjegavati od 10 do 16 sati.

Prirodna ulja s visokim zaštitnim faktorom:

Ulje sjemenki čileanske maline (Rubus ideaus)

Ulje sjemenki čileanske maline ima najviši prirodni zaštitni faktor, koji ovisno o uvjetima uzgoja iznosi od 28 do 50 (u epruveti). Možete ga koristiti samostalno ili kao dodatak mješavinama. Ima jaka protuupalna svojstva te je veoma pogodno za kožu sklonu iritacijama, osipu, ekcemima i lezijama.

Ulje čileanskog lješnjaka (Gevuina avellana)

Ulje čileanskog lješnjaka je popularan dodatak prirodnim kozmetičkim proizvodima. Cijenjeno je kao zaštita od sunca jer štiti i od UVA i od UVB zračenja. Brzo se upija, sprečava fotostarenje i štetan utjecaj vanjskih čimbenika. Pogodno je za njegu mješovite do suhe kože. Može se koristiti samostalno ili u mješavinama. Procijenjeni prirodni SPF iznosi između 10 i 30 (u epruveti).

Oprez: Ulje čileanskog lješnjaka (Gevuina avellana) nije srodnik s europskim lješnjakom (Corylus avellana) i imaju potpuno različit sastav, te ulje lješnjaka (Corylus avellana) ne pruža nikakav SPF. Dok je kod ulja sjemenki čileanske maline svejedno je li ona čileanska ili ne jer se radi o stoj vrsti (Rubus ideaus).

Karanja ulje (Milletia pinnata)

Karanja ulje ima svojstvo apsorpcije UV zraka (prirodni kemijski filter) te protuupalno, repelentno i cikatrizantno djelovanje (zacjeljivanje kože). Za razliku od nekih drugih ulja koja se spominju u kontekstu zaštite od sunca, kojima su visoki SPF dokazani samo u epruveti (testiranje in vitro), karanja ulje u testiranju in vivo ima dokazan SPF oko 20 (Hélioscience Laboratory).

Macerat korijena mrkve (Daucus carota)

Macerat korijena mrkve se preporučuje koristiti prije, tijekom i nakon sunčanja zbog bogatog sadržaja beta-karotena. Nikad se ne koristi samostalno jer može na koži ostaviti narančaste tragove. Potiče sintezu melanina te se zbog toga koristi u preparatima za sunčanje.

Eterično ulje sjemena mrkve (Daucus carota)
Dragocjeno je kozmetičko ulje koje potiče stanice kože na regeneraciju i djeluje protuupalno. Koristi se praktički za sva kožna oštećenja i poteškoće poput akne rozacee, staračkih pjega, strija, atopijskog dermatitisa, opeklina.  Dodaje ga se u maksimalnoj koncentraciji od 10% u nekom drugom biljnom ulju. Niti jedno eterično ulje ne pruža SPF, pa tako ni eterično ulje sjemena mrkve.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close