Politika

PRIOPĆENJE – MODES: “Ništa ne može biti iznad zakona i Ustava RH!”

Na redakciju portala LIKACLUB danas je stiglo priopćenje povodom najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije koje potpisuje Moderna demokratska snaga.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Da zapadna civilizacije ide k svome kraju, govore danas mnogi analitičari, filozofi, sociolozi… Da pogotovo Hrvatska vrtoglavo juri u propast, jasno je valjda konačno i najvećim optimistima. Uvijek smo se nadali da će se nešto promijeniti, da neće „naše hrvatske“ elite i navodno od naroda izabrani političari baš u svemu bitnome zakazati… Ali! – Totalno demografsko pustošenje Hrvatske koje se nadovezalo na ekonomsku, političku i pravnu pustoš ne ostavlja više nikakve nade, osim ako se nešto zbilja čudom radikalno ne promijeni. No, kako stvari stoje, a pogotovo plitkoća glavnih političkih nastupa i priča u javnosti opet nam guše svaku nadu. Priča o „Istanbulskoj“ („Carigradskoj“?) konvenciji svakako je dio zamagljivanja javnosti, a opet na štetu hrvatskoga naroda i građana RH. Kao da nemamo ozbiljnih problema i posvemašnju pustoš države, pa još energiju, pamet i ono malo strpljenja trebamo trošiti na nešto tako banalno kao što je ta konvencija. Ta, ne trebaju ljudima valjda tumači poput Dubravke Šuice ili Andreja Plenkovića da bi nam preveli prevedeni tekst i pojasnili što se gdje krije. Njihovo je poslanje očito zamutiti da se ne vidi ono što se ispod tepiha gura!

S obzirom da je Hrvatska očito milijunima godina udaljena od toga da se nekomu ozbiljnom pitanju u javno-političkome životu pristupi sa svih strana, otvoreno i odgovorno, da se priupitaju stručni i mudri ljudi, preostaje nam samo ovako iznijeti nekoliko misli i pitanja glede te notorne tzv. „Istanbulske konvencije“:

1) „Istanbulska konvencija“ koja se prodaje umotana u celofan tzv. „zaštite žena“ od nasilja dokument je koji se može samo uzeti ili ostaviti, tj. ne može se nešto iz njega uzeti, a nešto ne. Dakle, ako ga se u RH ratificira, on postaje OBVEZUJUĆI u cjelini, pa i u onim dijelovima o kojima ne postoji suglasje, a s kojima se ni mi ne slažemo. To se osobito odnosi na brojna financijska pitanja, ali i pitanja tzv. „rodne ideologije“ koja se usput prodaje u paketu.

2) U slučaju rafitikacije, taj dokument postaje OBVEZUJUĆI po svim pitanjima, i kao međunarodni dokument postaje NADREĐEN svim hrvatskim zakonima, uključujući i Ustav RH! To je svakako neprihvatljivo, jer od suverenosti nam već sada gotovo ništa nije ni ostalo, pa još jedan tako zakamufliran, nedorečen i višeznačan dokument bio bi krajnje uništenje i totalno ruganje s našom tzv. „državotvornošću“ i „neovisnošću“, a tzv. skupina „GREVIO“ bila bi iznad svih hrvatskih zakona i samoga Ustava te bi bilo koji pojedinačni slučaj mogla tumačiti po vlastitom nahođenju (interesima)! Ustavom RH (čl. 140) propisano je da se međunarodni ugovori, koji su iznad hrvatskih zakona i Ustava, poput ovoga moraju donijeti DVOTREĆINSKOM većinom, a što još nismo vidjeli da je vladajućima bar palo na pamet, ali ni čuvarima ustavnoga poretka RH – ustavnim sudcima i sutkinjama!?

3) S obzirom na činjenicu o potrebi „zaštite žena od nasilja“, vjerujemo da nitko razuman u RH nema ništa protiv toga. Dapače, smatramo da zaštitu od nasilja ne bi trebalo ograničiti samo na žene, nego da se mora protegnuti na sve ljude: i stare, i mlade, i muške, i ženske, i bogate i siromašne, i bolesne, i nemoćne! Osobito na slabije i nemoćne! Mnogima je poznato i brojno drugo, osobito međuvršnjačko nasilje u RH i njegove kobne posljedice za formiranje mladih ljudi. Zar to nije nikakav problem?

4) Posve se slažemo sa stavovima i argumentima Hrvatske udruge „Benedikt“ kad kažu i konkretno navode zakone RH koji itekako reguliraju problem nasilja, osobito nasilja nad ženama, čak i bolje od rješenja predloženih u „Istanbulskoj konvenciji“!  Problem može biti samo neprovođenje dobrih zakonskih rješenja, a po potrebi mogu se u nacionalno zakonodavstvo unijeti i još bolja rješenja za zaštitu svih ugroženih pojedinaca i društvenih skupina.

5) Kad je riječ o provođenju, odnosno neprovođenju zaštite žena i ostalih pojedinaca i skupina od nasilja, onda pogotovo bode u oči još jedna vrlo važna činjenica. Naime, HDZ-ova europarlamentarka gospođa Dubravka Šuica izjavila je neki dan na HRT-u kako je u idućoj godini potrebno osigurati u proračunu VIŠE OD MILIJARDU kuna za implementaciju „Istanbulske konvencije“, a istodobno nam govore kako nema novca za zdravstvo, za lijekove, znanost, školstvo…?! Da stvar bude još gora, gotovo sav taj novac bi trebao ići u tzv. „NGOs“, tj. „nevladine udruge“ koje se bave PROMATRANJEM društvenih pojava, a nipošto ne – kao što bi se očekivalo i bilo logično – da bi taj novac onda išao za unaprjeđenje PRAVOSUĐA (koje je ionako rak rana i uzrok gotovo svega katastrofalnoga stanja u RH) i POLICIJE, a koji bi valjda onda izravno mogli više poraditi upravo na zaštiti „žena od nasilja“?!? Zašto baš nevladinim udrugama? Kojima to? Kako će one unaprijediti „zaštitu žena“? Hoće li ih one izravno (poput policije) ili neizravno (poput sudstva) zaštiti od nasilja?

MODES stoga odbacuje bilo kakvu ratifikaciju „Istanbulske konvencije“, jer je očito posve nepotrebna, financijski vrlo skupa, pravno vrlo upitna te sadržajno vrlo višeznačna i nedorečena čime se ostavlja previše mogućnosti za lov u mutnome, a tu „sitne ribe“, tj. obični ljudi uvijek stradaju.

                                                                                                                                Moderna Demokratska Snaga

                                                                                                                                        MODES


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: MODES - Moderna demokratska snaga (Facebook)

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close