Politika

PRIOPĆENJE: Gospić čekaju izbori ako se ne povuku odluke usvojene na Gradskom vijeću

Na redakciju portala LIKACLUB stiglo je priopćenje iz Grada Gospića vezano uz odluke koje su na prekjučer održanoj sjednici Gradskog vijeća usvojili vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Jučerašnjim podlim potezom vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a donijeli su odluku kojom su ugrozili najosjetljivije skupine građana Grada Gospića.  Valja naglasiti da usvajanjem Odluke o ukidanju prireza u Gradu Gospiću i Odluke o ukidanju poreza na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima Grad Gospić ostaje bez 3 milijuna i 588 tisuća kuna.

Sredstva su to koja su  se prema Prijedlogu proračuna kojega je gradonačelnik po Zakonu o proračunu uputio Gradskom vijeću, trebala utrošiti na sljedeće stavke:

  • stipendije, pripreme za maturu, potpore poduzetništvu, subvencije obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima, Projekt Raise Youth – za zapošljavanje mladih, nabavu školskih pribora za učenike osnovnih škola Gospić, Lički Osik, Pazarište – Klanac, financiranje produženih boravaka za djecu osnovnih škola u Gospiću i Ličkom Osiku, financiranje Dječjeg vrtića Pahuljica, financiranje Predškolskog obrazovanja u Klancu, financiranje naknada za novorođenčad, financiranje socijalno ugroženih osoba, davanje božićnica za umirovljenike i nezaposlene u 2020. godini, financiranje preventivnih programa, financiranje Crvenog križa Grada Gospića, institucionalna podrška udrugama s područja Grada Gospića, donacije udrugama građana (branitelji, turizam, djeca, mladi i zajednica, sport), financiranje rada HGSS Stanice Gospić, financiranje dijela rada Javne vatrogasne postrojbe Gospić, financiranje aktivnosti i programa u kulturi (tamburaši, amatersko kazalište, folklor, predstave, limena glazba…), Jesen u Lici, sufinanciranje Razvojnog centra Ličko – senjske županije u kojemu je Grad Gospić partner te sufinanciranje EU projekata.

Sukladno Zakonu o proračunu gradonačelnik je na vrijeme do 15. studenog ove godine godine uputio Prijedlog proračuna za 2020. godinu Gradskom vijeću Grada Gospića.  Proračun je prošao i javno savjetovanje i svatko je mogao uputiti svoj prijedlog i komentar. U zakonskom roku to je učinio samo HGSS. Vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a, jučer su materijale vrlo podlo dostavili tek na sjednicu vijeća, bez prethodnog dogovora te time pokazali da manipuliraju radom Gradskog vijeća.

Što se tiče povećanja plaća 4200 zaposlenih građana i 1058 umirovljenika, kako navode neki portali, ističemo da je to obična floskula i politička manipulacija jer ukidanjem prireza sve prosječne plaće povećavaju se za neznatan iznos, a najviše profitiraju isključivo oni čiji su prihodi visoko iznad prosjeka RH i koji nemaju poreznih olakšica.  Čudi nas da vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a nisu u stanju izračunati prirez poreza na dohodak i građanima dati točne informacije.

Gradonačelnik  i zamjenici predložili su proračun kojega sukladno Zakonu o proračunu ne mogu mijenjati u smislu visine prihoda i visine rashoda. Stoga, ne postoji zakonska mogućnost provedbe jučer usvojenih odluka. Ovakav prijedlog ukidanja prireza i ukidanja trošarina na alkoholna pića provediv je bio isključivo prije pokretanja procedure donošenja proračuna.

Prema odredbama zakona ostanu li vijećnici HDZ-a i partnera  pri ovakvom stavu i ne stave li jučer usvojene odluke van snage jedino rješenje u skladu sa zakonima su novi izbori za Gradsko vijeće Grada Gospića, za što su isključivo odgovorni predlagatelji navedenih odluka tj. vijećnici HDZ-a, Nezavisne liste Darka Milinovića, HSP-AS-a i HSS-a.

Gradonačelnik Karlo Starčević sa zamjenicima

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close