DogađanjaVijestiTurizam

Priče iz daljina – novi putopis Borisa Rukavine

Ovaj tjedan iz tiska izlazi nova knjiga putopisca Borisa Rukavine – “Priče iz daljina”.


Promocija knjige biti će 16.3.2019. godine u 19:00 sati u Laubi, na adresi Baruna Filipovića 23 a u Zagrebu. Na promociji će, osim autora, sudjelovati i novinar Aleksandar Stanković, producent i putopisac Boris Veličan, glavni urednik časopisa Motorevija Kristijan Tićak, mađioničar Jozo Bozo i glumac Leon Lučev.

Nakon putopisa “Euroazijske priče i jedna afrička” koji je napisao prošle zime, a u kojemu je opisano desetak ranijih putovanja motorom od Zapadne Sahare do Bajkalskog jezera i od Murmanska do Omana, u “Pričama iz daljina” autor nas vodi u još dalje i egzotičnije krajeve.

U svom ležernom i duhovitom stilu Rukavina opisuje putovanje na kojem je, kao i uvijek sa suprugom Ksenijom, 2018. godine motorkotačem proputovao od Zagreba do Vladivostoka i natrag. Putovanje je trajalo točno 100 dana tijekom kojih su Ksenija i Boris na svom starom BMW-u F650GS Dakar prešli 34000 kilometara. Put ih je vodio kroz Mađarsku, Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Kinu i Mongoliju.

U uvodu je autor, između ostalog, napisao:

..Pozivam vas na vožnju do Pacifika i natrag neobičnom rutom koja će vas provesti kroz najveće ravnice i najviše planine svijeta, kroz srednjeazijske stepe i pustinje, kroz sibirske prašume. Pozivam vas da osjetite veličanstvene rijeke i najveće jezero na svijetu. Pozivam vas da upoznate jednostavan život kirgiskih i mongolskih nomada. Pozivam vas da dotaknete beskraj svemira. Pozivam vas u gužvu i smog višemilijunskih kineskih gradova za koje gotovo nitko izvan Kine nije čuo. Pozivam vas u mirisnu, tihu, zelenu rusku tajgu. Pozivam vas da kušate mongolski slani mliječni čaj i prenoćite u geru. Pozivam vas među nepoznate ljude koji su srdačni domaćini, a ja sam putnik, stranac iz daleka.

Putopis “Priče iz daljina” je, kao i “Euroazijske priče i jedna afrička” bogato opremljena knjiga 0d 360 stranica formata 21 x 24 cm s brojnim fotografijama koje dopunjuju detaljan opis svakog dana puta. Već je za “Euroazijske priče i jednu afričku” publika komentirala da putopis takvog opsega nije objavljen na hrvatskom jeziku još od vremena legendarnog Jože Horvata, a “Priče iz daljina” vode nas još dalje.

 

Foto: Boris Rukavina

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close