LifestyleTurizam

Priča o POGLEDU U DIVLJINU : Kako je lička priroda ujedinila Parkove? (I dio)

Projekt u visokom postotku sufinanciran od strane EU, provodi se na području velikog geografskog područja s većinom terena na području Ličko-senjske županije


Javna ustanova (JU) Pećinski park Grabovača započela je provedbu projekta Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i praćenje sastavnica prirode (Wildlife Watch: increasing capacities for the sustainable use and monitoring of wildlife) prošle godine, 16. rujna, 2014. Projekt zajedno provode JU Nacionalni park Sjeverni Velebit, JU Nacionalni park Paklenica, JU Park prirode Velebit, udruga Lička ekološka akcija (LEA), dok je Udruga BIOM glavni nositelj projekta. Projekt vrijednosti 156 000 € sufinanciran je u iznosu od 89% od strane Europske Komisije putem IPA programa, dok ostatak sredstava osiguravaju projektni partneri. Planirano trajanje projekta je 18 mjeseci.

Putem projekta projektni partneri zaposlili su 5 projektnih koordinatora. U JU Pećinskom parku Grabovača 1. siječnja, 2015. zaposlena je Vlatka Brežac kao projekt koordinator. Neki od zadataka svakog projektnog koordinatora su: sudjelovanje u radionicama, treninzima i radnim sastancima u sklopu projekta, pronalazak 4 osobe zainteresirane za sudjelovanje u radionicama i treninzima u sklopu projekta, komunikacija s lokalnim OPG-ima, udrugama i pružateljima usluga hrane i smještaja, terenski rad (fotografiranje divljih životinja na svojim područjima, pronalazak žarišnih točaka (hotspotova) za floru i/ili faunu te vidikovaca, lociranje starih i određivanje novih pješačkih/planinarskih/biciklističkih staza), vođenje evidencija, i slično. Sudionici u projektu JU PP Grabovača su: Vlatka Brežac (projekt koordinatorica), Tomislav Špehar (nadzornik parka), Mario Paral (vodič), Grgur Žarak (vanjski suradnik) i Mladen Stapar (vanjski suradnik).

Cilj projekta Pogled u divljinu je osnažiti kapacitete nevladinih organizacija i javnih ustanova u području zaštite prirode te za održivo korištenje prirodnih sastavnica i dobara u lokalnoj privredi Velebita i Like.  Planirani ciljevi realizirat će se kroz radionice i treninge za praćenje stanja bioraznolikosti te kroz stjecanje vještina za poslove turističkih pratitelja u prirodi na području Velebita i Like. Identificirat će se najatraktivnija područja (hotspots) pogodna za turizam u prirodi te osigurati uključivanje lokalnog stanovništva u turističku ponudu (usluge hrane, smještaja, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva (OPG)), a sve će biti objedinjeno web stranicom projekta koja će povezivati dionike i promovirati Velebit i Liku kao turističku regiju.

U sljedećem tekstu donosimo tijek provedbe projekta Pogleda u divljinu kroz druge institucije Parkova partnera u ovom projektu, pratite nas.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close