Scena

PRIČA O OTOČKOJ PIVOVARI Gdje su podignute prve pivovare na području Like, Gacke i Krbave?

Priču o izložbi Baština u nestajanju: Otočka pivovara te širenju piva svijetom, Europom i Hrvatskom nastavljamo zanimljivostima o prvim pivovarama na području današnje Ličko-senjske županije.


Prve pivovare na području Gacke, Like i Krbave baš kao i prve pivovare u Slavoniji nastaju za vrijeme postojanja Vojne krajine, ali ne prije 19. st. Robert Skenderović u članku Kako je pivo došlo u Hrvatsku ističe da u Senju na Staroj cesti veletrgovac J. Barac sredinom 19. st. podiže pivovaru. Nadalje piše kako su na području Like i Gorskog kotara vojne pivovare radile dulje nego one u Slavoniji i Srijemu, koje se gase razvojačenjem Vojne krajine netom nakon 1873. godine. Pojedine se pivovare, dakle, ne gase, no njihova proizvodnja upravo zbog odlaska vojske i smanjenja potrošnje nije bila velika. Pivovara u Gospiću imala je također dulji vijek trajanja. U istom članku izdvojen je i podatak kako se prema pisanju nekog J. M. 1813. pivo na području Vojne krajine proizvodilo i u Udbini. Uz pivovare u Senju, Gospiću i Udbini tijekom 19. st. pivo je proizvodila i pivovara u Otočcu.

Razglednica s prikazom pivovare iz 1930-ih (Izvor: zbirka Muzeja Gacke)

Otočka pukovnija osnovana je 1746. u sklopu reforme Vojne krajine. Potencijalnih potrošača piva u Otočkoj je pukovniji bilo i s obzirom na njihovo podrijetlo, ali i činjenicu da je 1857. pukovnija brojila 67.809 stanovnika.

Godina 1897. značajna je zbog toga što upravo tada Otokar Domanski, Čeh koji je služio vojsku u Otočkoj pukovniji, inicira u Otočcu izgradnju Pivovare Dubravka, no pivo se u Otočcu proizvodilo i prije 1897. U članku Industrijske pivovare u Hrvatskoj do 1945. Mira Kolar ističe kako je «pivovara u Otočcu vrlo stara, ali kao industrijski pogon radila je tek potkraj 19. stoljeća. Godine 1889. zajedno s ostalim dvjema ličkim pivovarama proizvela je 2000 hl piva, a hektolitar se prodavao po 12 forinti.»

Stol s etiketama proizvoda proizvođenih u Otočkoj pivovari, 1980-te, (Izvor: Zbirka Muzeja Gacke)

Razvoju pivarstva u Otočcu svakako je pridonio i intenzivniji gospodarski razvoj grada tijekom 20. stoljeća. Početkom 20. st. s radom počinje pivovara, a sredinom 20. st. lokalno stanovništvo zapošljava se u tek pokrenutim pogonima Autoprijevoza Otočac, Cosmochemije, Drvnoindustrijskog poduzeća i Industrije namještaja Otočac, Industrije kože Otočac, Oteksa… Kroz proces sve snažnije industrijalizacije tvornička proizvodnja postaje jedan od najznačajnijih faktora koji oblikuju sliku grada. Krajem 1980-ih Oteks zapošljava oko 400 radnika, a DIP i INO u najboljim poslovnim godinama broje više od 600 zaposlenih. Početkom Domovinskog rata te uslijed drugih nepovoljnih prilika i radnji gospodarski život grada počinje stagnirati, a s vremenom i propadati. Pogoni smanjuju proizvodne kapacitete što rezultira otpuštanjem radnika ili prestankom rada.

Otočka pivovara – punionica (Izvor: ustupio Krešo Marković – snimio Marko Čuljat za Ličke novine)

Nestajanjem ovih pogona nestala je i vrijedna industrijska baština, a dio nje nastoji se ponovno prikupiti kroz izložbeni ciklus Baština u nestajanju i muzejsku akciju Ostavite trag koje provodi Muzej Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac… a više o tome kako se uključiti i kako i vi možete ostaviti vlastiti trag pročitajte – OVDJE.

 

Izložbu Baština u nestajanju: Otočka pivovara možete razgledati svakim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 15 sati. Od ovog tjedna četvrtkom je izložbe u Muzeju Gacke (ali i stalni postav muzeja) moguće razgledati i poslijepodne, od 15 do 19 sati.

LIKACLUB.eu podržava očuvanje kulturnog identiteta i nasljeđa Ličko-senjske županije, tim ciljem sadržaj ovog teksta uređen je u suradnji s Muzejom Gacke iz Otočca.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Izvor: Snježana Bogdanić (Muzej Gacke Otočac) | Foto: Otočac 1960-ih, zbirka Muzeja Gacke

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close