KulturaIzdvojeno

PREZIMENA U NOVALJI Saznajte koja su najčešća i je li vaše među njima!

Nakon što smo istražili kako se najčešće prezivaju stanovnici Gospića i Otočca, priču o prezimenima Ličko-senjske županije nastavljamo popisom najpopularnijih prezimena u gradu Novalji na otoku Pagu.


Prema podacima objavljenim na web stranici projekta Acta Croatica, najveći broj stanovnika Novalje nosi prezimena Škunca, Dabo, Vidas, Šuljić i Šanko. Pročitajte u nastavku koja su još prezimena popularna u Novalji i nekoliko zanimljivosti o njima.

1. Škunca

Najpopularnije prezime u Novalji je Škunca i čak 240 stanovnika ovako se preziva. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je na otoku Pagu i u Gradu Zagrebu. U Novalju na otoku Pagu svaki sedmi stanovnik prezivao se Škunca.

U Hrvatskoj danas živi oko 440 Škunca u 210 domaćinstava, a osim u Novalji, najviše Škunca živi u Zagrebu (95), Rijeci (25), Zadru (25), te u Splitu (20). Prezime Škunca (uključujući: Skunca, Skunza) prisutno je u četiri države na dva kontinenta. Prezime “Skunca” nosi manji broj osoba u Americi, a “Skunza” nosi oko 90 osoba u Americi.

2. Dabo

Drugo najčešće novaljsko prezime je Dabo, a nosi ga 210 stanovnika Novalje. U Hrvatskoj danas živi oko 380 Daba u 160 domaćinstava, a nakon Novalje, najviše ih ima u Zagrebu (50), Rijeci (45), Dubrovniku (20), te u Splitu (15).

Prezime Dabo (uključujući: Daboh, Daboo, Dabbo, Dabho, Daabo, Dhabo i Dabboo) prisutno je u 86 država širom svijeta. “Daboo” nosi oko 100 osoba u Mauricijusu, približno 80 u Gani, te manji broj osoba u Americi. “Dabbo” nosi oko 100 osoba u Jordanu, manji broj u Indoneziji, te manji broj osoba u Americi.

3. Vidas

Na trećem mjestu je prezime Vidas, a u prošlom stoljeću relativno najviše stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u Gradu Rijeci i na otoku Rabu.U Hrvatskoj danas živi oko 810 Vidasa u 350 domaćinstava, a najviše ih ima u Novalju na otoku Pagu (175), Rijeci (105), Supetarskoj Dragi na otoku Rabu (90), Zagrebu (75), te u Turnju u okolici Biograda na moru (55).

Prezime Vidas (uključujući: Viedas, Widas, Viidas, Vidash, Widdas, Vidhas, Vydash, Vydas i Vidass) prisutno je u 46 država širom svijeta. Prezime “Vidas” nosi oko 900 osoba u Brazilu, približno 700 u Americi, te oko 500 osoba u Filipinima.

4. Šuljić

U Novalji danas 95 osoba nosi prezime Šuljić. U Hrvatskoj ima oko 240 Šuljića, a prisutni su i u Rijeci (35), Zagrebu (25), Zadru (20), te u Kolanu na otoku Pagu (15). Prezime Šuljić (uključujući: Suljic, Sulyic) prisutno je u 28 država širom svijeta. Prezime “Suljic” nosi oko 900 osoba u Americi, približno 500 u Njemačkoj, te oko 200 osoba u Austriji.

5. Šanko

Peto najzastupljenije prezime u Novalji je Šanko, a nosi ga 70 osoba. U naseljima Lun i Novalja na otoku Pagu svaki dvadeseti stanovnik prezivao se Šanko. U Hrvatskoj danas živi oko 160 Šankovih u 80 domaćinstava, a najviše ih ima u Rijeci (45), Banjolu na otoku Rabu (20), Zagrebu (15), te u Lunu na otoku Pagu (15).

Prezime Šanko (uključujući: Sanko, Shanko, Sankoh, Shtanko, Schanko, Shpanko, Shmanko, Shranko, Sankho i Sankoo) prisutno je u 124 države širom svijeta. Prezime “Sanko” nosi oko 4000 osoba u Bjelorusiji, približno 3000 u Rusiji, te oko 2000 osoba u Americi. “Shranko” nosi manji broj osoba u Americi. “Sheranko” nosi oko 100 osoba u Americi.

6. Vidušin

Nakon Šankovih slijede Vidušini. U Hrvatskoj danas živi oko 90 Vidušina u 30 domaćinstava. Najviše ih ima u Novalji na otoku Pagu (65), Rijeci (10), Zagrebu (<10), Medulinu u okolici Pule (<5), te u Donjem Laduču u okolici Zaprešića (<5). Prezime Vidušin prisutno je u dvije države na dva kontinenta. Prezime “Vidusin” nosi manji broj osoba u Americi.

7. Denona

55 stanovnika Novalje preziva se Denona. Denone su najvećim dijelom iz Novigrada, a prema nekim izvorima iz Nina. U Hrvatskoj danas živi oko 200 Denona u 80 domaćinstava, a prezime je zastupljeno u Novigradu (40), Rijeci (25), Zagrebu (20), te u Zadru (15).

Sredinom prošlog stoljeća bilo ih je približno 130, pa se njihov broj povećao za 50 posto. Prezime Denona prisutno je u 7 država na četiri kontinenta.

8. Palčić

Na osmom mjestu se nalazi prezime Palčić. Palčići u Hrvatskoj su najvećim dijelom iz Samobora, a prema nekim izvorima iz Pavučnjaka kraj Jastrebarskog. U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zagrebu i Samoboru. U naseljima Pavučnjak i Drežnik Podokićki u Gradu Samoboru svaki šesti stanovnik prezivao se Palčić.

U Hrvatskoj danas živi oko 540 Palčića u 240 domaćinstava, a najviše ih ima u Zagrebu (95), Pavučnjaku (60), u Pagu (50) i Novalju (45), te u Sesvetama (15). Prezime Palčić (uključujući: Palcic, Palcich, Palchick i Paltschik) prisutno je u 18 država širom svijeta

9. Šestan

Nakon Palčića slijede Šestani. Šestani u Hrvatskoj su većim dijelom iz okolice Zadra, a vrlo su rijetko i Talijani (Rijeka). U prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je u gradovima Zadru i Rijeci. U Lanišću u okolici Labina gotovo svaki stanovnik prezivao se Šestan.

U Hrvatskoj danas živi oko 960 Šestana, prisutni su u gotovo svim hrvatskim županijama, a najviše u Zagrebu (105), Zadru (90), Zemuniku Donjem u okolici Zadra (80), Rijeci (65), te u Novalju na otoku Pagu (45).Prezime Šestan (uključujući: Sestan, Shestan) prisutno je u 16 država na četiri kontinenta.

10. Peranić

40 stanovnika Novalje preziva se Peranić, a u prošlom stoljeću relativno najviše hrvatskih stanovnika s ovim prezimenom rođeno je na otoku Pagu i u Gradu Rijeci. U naseljima Stara Novalja i Novalja na otoku Pagu svaki osmi stanovnik prezivao se Peranić.

U Hrvatskoj danas živi oko 450 Peranića u 220 domaćinstava, a najviše ih ima u Staroj Novalji na otoku Pagu (135), Rijeci (80), Zagrebu (50), Novalju na otoku Pagu (40), te u Kraljevici (30). Prezime Peranić (uključujući: Peranich, Peranick i Peranic) prisutno je u 11 država na tri kontinenta. “Peranich” nosi oko 100 osoba u Americi i manji broj u Argentini. “Peranick” nosi manji broj osoba u Americi.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Acta Croatica | Foto: Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close