Tehnologija

Prestaje podrška za preglednik Chrome na Windows XP operativnom sustavu

Bez obzira što je i sam Microsoft odustao od Windowsa XP, “nepoderivi starac”, kako su mnogi počeli nazivati ovaj operativni sustav, još uvijek se iznenađujuće dobro drži, ali problem izloženosti potencijalnim “napastima” svakim danom je sve veći…


Sve je više tvrtki koje su odlučile obustaviti podršku ili bolje rečeno nadogradnju za svoje aplikacije koje popriličan boj korisnika ima instalirane na svojim računalima s Windows XP operativnim sustavom. Posljednja u nizu takvih najava stiže iz Googlea, koji je objavio kako s krajem ove godine prestaje davati podršku za svoj internet preglednik Chrome. Dakako, ovakva vijest ne treba nimalo čuditi, uostalom, ako je Microsoft odlučio poslati XP u ropotarnicu povijesti, onda je sasvim nerealno očekivati da će “third-party” aplikacije producirati sigurnosne nadogradnje za ovaj OS. To, međutim, neće riješiti probleme milijuna diljem svijeta koji su ostali vjerni Windows XP OS-u, čija je zastupljenost i dalje daleko veća nego što je to slučaj s Windows 8 (8.1) operativnim sustavima.

Uostalom, javnost i korisnici su sve više fokusirani na dolazak stabilne, produkcijske verzije Windows 10 operativnog sustava, za koji se očekuje da će se dogoditi ovog ljeta, nakon čega bi udio Windowsa XP trebao (mnogi će reći konačno) početi padati. Ali, ako iz bilo kojeg razloga i nakon 2015. namjeravate koristiti XP i na njemu Google Chrome, onda ćete se naći u dodatni problemima, jer se nakon 31. prosinca ove godine više neće izdavati nikakve sigurnosne nadogradnje za ovaj preglednik na ovom operativnom sustavu. Znamo da izloženost malicioznom softveru u velikom broju slučajeva dolazi upravo preko web preglednika, stoga svima koji “vrte” kombinaciju XP+Chrome ostaje nadogradnja ili prelazak na neki drugi operativni sustav ili korištenje nekog drugog web preglednika.


Tekst: zimo.dnevnik.hr

Foto:”Google Chrome icon (2011)” by Google Inc. – http://www.google.com/press/images.html. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close