Scena

Preminuo utemeljitelj moderne čakavske poezije Nikola Kraljić

Hrvatski književnik i utemeljitelj moderne čakavske poezije Nikola Kraljić preminuo je u 85. godini života u Rijeci, izvijestilo je u ponedjeljak Društvo hrvatskih književnika (DHK)


Kraljić je rođen 29. studenoga 1930. u Omišlju na otoku Krku, a preminuo je u 30. listopada 2015. Rijeci. Počeo je pisati u gimnaziji, a objavljivati od 1964. godine, najprije u časopisima. Blizak duhu ‘krugovaške’ poetike, pisao je na čakavici, kojoj je dao modernizirajući jezični, formalno izričajni i značenjski doprinos, te na hrvatskom štokavskom književnom standardu.

Prva zbirka pjesama ‘Vrime’ objavljena je 1972., a predstavila je Kraljića kao zrelog pjesnika, s profiliranom poetikom. Od tada do 2015. objavio je ukupno 42 knjige, od kojih je 36 izvornih zbirki poezije i poetske proze, a ostalo su izbori iz Kraljićeva pjesničkog opusa, neki i u prijevodu na talijanski i engleski jezik, te Sabrane pjesme.

Kraljićeve pjesme uvrštene su u brojne antologije: Korablja začinjavca, Besedi z kamina i mora, Tra pietre e mare (Antologie cave della regione liburnica di poesie cia), Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća, Suvremeno dijalektalno pjesništvo Primorja i Podravine, Moreplovi (Hrvatska poezija o moru, pomorcima i brodovima), Skupljena baština, Antologija pjesništva otoka Krka itd.

Više doznajte na tportal.hr


 

Foto: screenshot YouTube

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close