Politika

Predsjednik Vlade: “Pripremamo zakonski okvir i potpore za još uspješnije djelovanje naših ribara i školjkara”

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je jučer Općinu Ston i manifestaciju „Dan malostonske kamenice“ gdje je obišao školjkare i štandove.


Dan malostonske kamenice, koji se obilježava na blagdan sv. Josipa, je tradicionalna manifestacija na kojoj se predstavljaju školjkari, vinari i tradicionalni hrvatski otočni proizvodi vrhunske kvalitete.

Po obilasku manifestacije, predsjednik Vlade sastao se s predstavnicima Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva poljoprivrede, četiriju općina iz Malostonskog zaljeva, Sveučilišta u Dubrovniku, udruge FLAG Južni Jadran i školjkara. Teme razgovora bila su pitanja iz područja uzgoja školjaka, ribarstva i marikulture.

Obraćajući se okupljenim  novinarima nakon sastanka, predsjednik Vlade je kazao da je sastanak sa školjkarima i ribarima, koji su izvijestili o tome kako ide proizvodnja kamenica i dagnji, bio jako kvalitetan i koristan.

Predsjednik Vlade Plenković je naglasio da je njihov ukupan doprinos ugostiteljstvu i potrošnji ovoga kvalitetnoga proizvoda jako dobar.

Preko 60 posto hrvatske proizvodnje je upravo ovdje u Stonu i hrvatska Vlada i Ministarstvo stvaraju odgovarajući okvir, i zakonski i konkretnim potporama, da bi njihove aktivnosti bile što uspješnije i što korisnije, osobito u vrijeme turističke sezone”, rekao je Plenković dodavši kako mu je drago da ovaj događaj privlači toliki broj ljudi u Mali Ston.

Novinari su predsjednika Vlade upitali o prijedlogu Zajednice utemeljitelja HDZ-a Zadarske županije da se održi unutarstranački referendum o Istanbulskoj konvenciji, na što je predsjednik Vlade odgovorio da za takvim referendumom nema nikakve potrebe.

Ponovio je kako je smisao ove Konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji.

Nema nikakvoga učinka te Konvencije, jednom kada bude potvrđena, u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu morate imati, primjerice, u nastavnim programima homoseksualni sadržaj. To su sve netočnosti, nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi toga preuzimala.

Dodao je i da je potpuno nepotreban strah od nadzornoga tijela Konvencije, koji se zove GREVIO, naglasivši pritom da veliki broj ključnih konvencija u konvencijskom sustavu Vijeća Europe ima nadzorna tijela.

‘U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija o borbi protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Dakle, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava”, rekao je Plenković.

Što se tiče samoga pojma roda ili rodnoga identiteta, on postoji u našem zakonodavstvu već desetak godina i ne vidim što bi to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o liječenju djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije, predsjednik Vlade je kazao da je sastanak u Davosu s čelnim čovjekom tvrtke Hoffman-La Roche omogućio da se Hrvatsku uvrsti u fazu kliničkoga ispitivanja lijeka koji ta farmaceutska kompanija radi, gdje će biti omogućeno besplatno korištenje lijeka za 23 pacijenata.

Podsjetio je da je na sjednici Vlade donesena i odluka kojom je Vlada osigurala financijska sredstva za liječenje pacijenata koji boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Mi ćemo na tom tragu nastaviti naše aktivnosti i pokušati omogućiti liječenje svim onim pacijentima koji su zaista u nezavidnom položaju, jer je riječ o tako specifičnim i teškim bolestima koje nisu na uobičajenim listama HZZO-a za lijekove. Zato smo napravili ovaj ekstra napor i kada je stvar bila dogovorena, tada smo je objavili. Na tome radimo intenzivno zadnja dva i pol mjeseca”, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Press Vlada Republike Hrvatske

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close