Primorsko-goranska županijaPolitika

Predsjednik Milanović u Delnicama: “Borite se za svaki euro iz EU fondova u skladu s pravilima”

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Delnica u prigodi obilježavanja Dana Grada i Župe sv. Ivana Krstitelja, njegova zaštitnika.


U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović prisjetio se svojih dolazaka na skijanje u Delnice tijekom zimskih praznika kazavši kako je tek danas svjestan kakav je to bio osjećaj posebnosti i izoliranosti.

U govoru se osvrnuo i na nezadovoljstvo Gorana zbog statusa više razvijene regije, koji danas ima Gorski kotar, a temeljem mjerila i kriterija Europske unije. Predsjednik je podsjetio kako im je taj status dan, za vrijeme mandata njegove vlade, u vjeri da je to potpuno ispravno i pravedno, ali i dodao: „Neka promijene, pa ćemo to vratiti kako je to bilo ranije. Vrlo dobro se zna zašto je ta mjera donesena i koji su trebali biti kompenzacijski mehanizmi. Ako ne valja mijenjajte“.

Osvrnuo se i na iskorištavanje novaca iz europskih fondova. „Koliko je potrošeno novaca do sada ja ne znam i neću dijeliti lekcije županiji, ali rekli ste u jednom trenutku, vjerojatno u dobroj namjeri, da se ne treba rasipati europskim novcem. Treba se rasipati, to je temelj, smisao, okosnica vezivno tkivo našeg bivanja u Europskoj uniji, u ovom trenutku“, rekao je Predsjednik. Poručio im je da se bore za svaki euro u skladu s pravilima.

„Danas mi u Europskoj uniji nismo više radi nekakvog bratstva, iste vjere, istog pogleda na društvo, život, obitelj“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši pri tom da smo veliki dio svoje autonomne volje i suverenosti predali Bruxellesu svjesno, ne zato jer mislimo da oni znaju bolje što je dobro za nas, kako treba izgledati naš socijalni sustav, zdravstvo, da njima treba dati ovlasti i mogućnost da se šire u našu autonomiju, u naš intimni prostor odlučivanja o tome kako ćemo živjeti i kako trošiti. „Ne, to mi znamo najbolje. I što je ostalo? Ostao je novac. Trošite taj novac kako god znate, a ja bih, ne kao predsjednik nego hrvatski građanin, naprosto želio vidjeti tko je odgovoran za svaki milijun ili pedeset milijuna eura koji nismo iskoristili odnosno uzeli. To je naš novac, to je smisao našeg članstva u Europskoj uniji“, rekao je predsjednik Milanović.

Poručio je da ne smijemo dopustiti da nas obuzme moralna panika da nas sutra neće biti, da nam se djeca ne rađaju i da nemamo radne snage.

„Nas je prije pedeset godina bilo više nego što nas je ikada bilo i što će nas kasnije ikada biti u povijesti. Ušli smo u zonu komfora, većih očekivanja. Danas je standard u Delnicama po svemu puno bolji nego u vrijeme socijalizma i pune zaposlenosti. Sada je bolje. Bolje je i u mnogim drugim mjestima Hrvatske“, rekao je predsjednik Milanović osvrnuvši se na problem radne snage. „Moramo paziti, s obzirom da smo malo, delikatno, ranjivo društvo da ipak vodimo računa o tome tko su ti imigranti, odakle dolaze. Svjestan sam kakve probleme u jednoj maloj zajednici, a to nam povijest i sadašnjost govori na svakom koraku, može donijeti nesmotrena imigracija. Imigracija će trebati i na kraju ćemo se opet, ali po našim pravilima, družiti s onima s kojima smo do jučer bili u sukobu, zavadi ili ratovali. Vrijeme je da počnemo raditi bolje, zarađivati i bogatiti se“, zaključio je predsjednik Milanović.

Na svečanosti upriličenoj povodom obilježavanja Dana Grada Delnica i Župe sv. Ivana Krstitelja, njegova zaštitnika, osim predsjednika Milanovića govorili su predsjednica Gradskog vijeća Grada Delnica Ivana Pečnik Kastner, gradonačelnica Grada Delnica Katarina Mihelčić, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, gradonačelnik Grada Vrbovskog u ime goranskih gradova i općina Dražen Mufić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik u Hrvatskom saboru i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica predsjednika Republike Hrvatske za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Ured Predsjednika

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close