Politika

Predsjednica o obljetnici priznanja: “Hvala svima koji su nam ovaj dan učinili povijesnim!”

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je poruku povodom 27. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 21. obljetnice završetka mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske:

Svim hrvatskim državljankama i državljanima srdačno čestitam 15. siječnja – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Bio je to veliki povijesni trenutak jer je prije dvadeset sedam godina, nakon gotovo devet stoljeća života u raznim složenim državnim zajednicama, Hrvatska svojim imenom samostalno primljena u krug suverenih država. Time je ujedno bilo međunarodno priznato naše neupitno pravo na punu teritorijalnu cjelovitost, koja je, nakon pobjedonosne “Oluje”, dovršena točno šest godina kasnije završetkom procesa mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Hrvatska je od 15. siječnja 1992. ostvarila tri ključna cilja svoje međunarodne afirmacije: članstvo u Ujedinjenim narodima, Europskoj uniji i NATO-savezu. Kao konstruktivno aktivna članica međunarodne zajednice, Hrvatska aktivno podupire i potiče sve procese kako bi se osigurala stabilnost jugoistočne Europe te kako bi svi njezini narodi i države koje to žele postale članice Europske unije i NATO-a. Čini to i kroz druge inicijative, posebice kroz Inicijativu triju mora, koja afirmira zajedničku povijesnu baštinu, ali i suvremena stremljenja država i naroda što ih obuhvaća. Uvjerena sam da ćemo uspješno odgovoriti na sve izazove koji su pred nama i Hrvatsku još čvršće pozicionirati kao odgovornu i konstruktivnu članicu međunarodne zajednice.

Hvala svima koji su nam ovaj dan učinili povijesnim, prije svih hrvatskim braniteljima i prvome predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, zatim članovima tadašnje Vlade i svima koji su koji su na bilo koji način dali doprinos međunarodnom priznanju, a isto tako i svim našim prijateljima iz drugih država i međunarodnih organizacija koji su nam pružali svesrdnu potporu, kao i svima koji su pridonijeli uspješnom završetku procesa mirne reintegracije.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Kolinda Grabar-Kitarović / Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close