Turizam

Vojni tabori i opsade: Povijesni spektakl u Sisku

Podno romantičnih zidina Starog grada u Sisku, u ljetnoj noći pored rijeke Kupe, dvoboji, dnevne i noćne opsade katapultima i vatrenim kuglama, srednjovjekovni vojni tabori, tradicionalni gastronomski specijaliteti i glazba, postati će dio neodoljivog povijesnog spektakla, kod utvrde Stari grad u gradu Sisku.


„Bojevi za Sisak A.D. 1593.“ uprizorili su bitku i događanja iz 1593. godine, kada je, nakon višegodišnjih opsada kršćanska vojska velikom pobjedom zaustavila osmanlijski prodor prema zapadu. Povijesna bitka odigrala se 22.lipnja 1593 godine kada su godine oko sisačkog Starog grada, kad je osmanski vojskovođa Hasan paša Predojević, nakog tri opsade, doživio poraz od kršćanske vojske pod vodstvom bana Tome Erdödyja Bakača.

Na manifestaciji će sudjelovati članovi udruga: Aureus Unicornis, Red Srebrnog Zmaja, Kliški uskoci, Dubovački streličari, Red vitezova Ružice Grada, Red vitezova Zlatnog kaleža, Tostabur, Vitezovi vranski.

U sklopu manifestacije održava se Savski sajam u Sisku, a koji je dio projekta Lijepa naša Sava. Tijekom Sajma predstavit će se tradicijski obrti, zanati i rukotvorine, radionice za djecu i odrasle, izložba fotografija rijeke Save i Siska na šetnici do utvrde Stari grad Sisak, pokretni laboratorij za istraživanje vode, obrazovno-zabavna radionica Vidljiv i nevidljiv svijet u vodi, likovna radionica i dječji obrazovni ekokviz u organizaciji Hrvatskih voda.

Za posjetitelje organiziran je i besplatan prijevoz brodom Juran i Sofija od centra Siska do Starog grada.
Ne propustite ovu bogatu turističko-povijesnu i edukativnu manifestaciju, čiji prikaz i otjelovljeni prizor slika iz povijesti pružaju vjerni prikaz odvijanja viteških borbi i ratovanja, kao i ranog novovjekovnog života.

13417542_1089414137781280_802426171818541963_n

Važno je istaknuti kako u nastojanjima da prikaz bitke bude što vjerniji, sva oprema koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike, haljine i ostalo, ručno je načinjena i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba.
Dođite i krenite s nama uzbudljivi vremeplov slavne prošlosti!

Pročitajte više na hotspots.net.hr

 


 

Komentari

Komentara


Foto: facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close