Tehnologija

Povijesni let rakete Falcon-9 vidjet će se i nad Hrvatskom

VEČERAS

Danas u 22.33 minute SpaceX će lansirati dvojicu astronauta do Međunarodne svemirske postaje (ISS), što NASA naziva novom erom svemirskih letova, odnosno, “trenutkom za povijest”.


Kompanija SpaceX Elona Muska već je nekoliko puta lansirala svoju raketu Falcon-9 do ISS-a, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, no ovoga puta će prvi puta lansirati ljude. Američki astronauti će nakon dugo vremena letjeti u svemir s američkog tla američkom raketom, a taj let dio je novog NASA-inog programa komercijalnih letova s posadom, prenosi sciencealert. Naime, nakon što je obustavljen program space shuttleova, američki i europski astronauti do ISS-a su išli ruskim Sojuz raketama.

Povijesni let rakete Falcon-9, odnosno letjelice Crew Dragon, bit će vidljiv i nad Hrvatskom bude li zbog vremena Floridi uopće lansirana, rekao je za RTL naš najpoznatiji astronom Korade Korlević: “Otprilike svega pet minuta od lansiranja s Floride, Falcon bi već trebao biti nad Hrvatskom, preletjet će iznad Jastrebarskog, te dalje prema Bosni i Hercegovini. Trebao bi biti vidljiv 30-ak sekundi”, rekao nam je Korlević.

Dakle, ovisno o tome iz kojeg dijela Hrvatske gledate, oko 22:38 mogli biste ga načas ugledati iz smjera zapada prema istoku, odnosno sjeverozapada ako gledate iz Rijeke ili Istre.

RTL-ova meteorologinja, Dunja Mazzocco Drvar kaže nam da bi se do tada u zapadnim krajevima zemlje moglo razvedriti, te bi se raketa doista i mogla vidjeti.

 

Foto: Screenshot/Twitter, Sciencealert

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close