Lifestyle

Povećan izvoz iz RH u prva tri mjeseca

Povećan izvoz iz RH – Hrvatski je robni izvoz u prva tri mjeseca ove godine porastao 7,5 posto prema istom razdoblju prošle godine, blago ubrzavši rast u odnosu na prva dva mjeseca, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).


Prvi rezultati o robnoj razmjeni s inozemstvom pokazuju da je Hrvatska u razdoblju od siječnja do kraja ožujka ove godine izvezla roba u vrijednosti 19,3 milijarde kuna, što je 7,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Uvoz je istodobno rastao po stopi od 4,5 posto, dosegnuvši 31,8 milijardi kuna. Povećan izvoz pozitivan je korak naprijed.

To predstavlja ubrzanje stopa rasta, s obzirom da je u prva dva mjeseca ove godine izvoz ojačao za 5,8 posto, a uvoz za 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U prva tri mjeseca ove godine izvoz u ostale zemlje članice EU, u koje se plasira više od 67 posto hrvatskog robnog izvoza, porastao je za 10,7 posto prema prvom kvartalu lani, na 12,9 milijardi kuna. Izvoz u treće zemlje istodobno je uvećan 1,4 posto, na 6,36 milijardi kuna.

U Hrvatsku je, pak, u istome razdoblju uvezeno roba u vrijednosti 31,8 milijardi kuna, odnosno 4,5 posto više. Privremeni podaci DZS-a pokazuju da glavnina uvoza ‘otpada’ na zemlje unutar EU – više od 79 posto.

Robni uvoz iz ostatka Unije u prva je tri mjeseca dosegnuo 25,17 milijardi kuna i povećan je prema istom razdoblju lani za 7,7 posto, dok je u istovremeno uvoz iz zemalja izvan EU-a smanjen za 6 posto, na 6,6 milijardi kuna.

Tako je manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju ožujka iznosio 12,5 milijarde kuna, odnosno 0,26 posto više nego krajem ožujka prošle godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla za 1,7 postotnih bodova – s lanjskih 59,1 na 60,8 posto krajem ožujka ove godine.

Ti rezultati, kažu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) upućuju na nastavak relativno dinamičnog rasta izvoza te nešto manju dinamiku rasta uvoza.

Pritom napominju da u podatke za ovu godinu još nije uključena vrijednost robne razmjene ispod praga uključivanja (dio Intra EU trgovine koji zbog iznosa nije obuhvaćen obrascima), “zbog čega će stope biti dodatno povećane za približno dva do pet postotnih bodova”.

“Dodatan utjecaj na povećanje dinamike rasta izvoza i uvoza u idućem razdoblju imat će oporavak cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, jer je njihov pad na početku godine znatno usporio dinamiku rasta izvoza i uvoza”, ocjenjuju iz HGK.


 

Tekst: poslovni.hr

Foto: www.sapphirelinguistics.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close