Lifestyle

Potres u Nepalu smanjio Mount Everest

Razorni potres u Nepalu nije samo poharao zemlju i odnio tisuće života, nego je promijenio i krajolik. Satelitski podaci pokazuju da se Mount Everest malo smanjio nakon katastrofe.


Prema europskom radarskom satelitu Sentinel-1A, koji je iznad zahvaćenih područja prolazio dan nakon potresa magnitude 7,8 po Richteru, najviša planina na Zemlji sada je 2,8 centimetara niža nego što je bila, piše LiveScience.

Snižavanje se objašnjava reljefom u Zemljinoj kori, navodi UNAVCO, neprofitni geološki istraživački konzorcij.

Istovremeno se regija duga oko 120 i široka 50 kilometara u blizini grada Katmandua podigla oko 1 metar, što djelomično objašnjava veliku štetu koju je grad pretrpio. Uzdizanje je doseglo vrhunac svega 17 kilometara od grada.

Satelitski podaci su još sirovi i u idućih nekoliko tjedana analizirat će ih timovi znanstvenika. Roger Bilham, profesor geoloških znanosti na Sveučilištu Colorado u Boulderu, rekao je za Huffington Post da je smanjenje Mount Everesta je vjerojatno samo oko jedan ili dva milimetara.

Epicentar potresa 25. travnja bio je 83 kilometra sjeverozapadno od Katmandua na dubini od 15 kilometara. Broj poginulih premašio je broj 7000, a sve je manje nade da ispod rušvina još ima živih ljudi.


Tekst: danas.net.hr
Foto: airpano.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close