NovacIzdvojeno

POTPISAN SPORAZUM Projektu HES Kosinj uskoro status strateškog investicijskog projekta

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatska elektroprivreda d.d., sklopili su danas Sporazum o pripremi i provedbi strateškog projekta Hidroenergetski sustav Kosinj (HES Kosinj).


Sporazum su potpisali ministar Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. Na temelju potpisanog sporazuma, Vladi RH predložit će se donošenje odluke o proglašenju projekta HES Kosinj strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, na temelju Zakona o strateškim investicijskim projektima RH.

Danas je veliki dan za hrvatsku energetiku jer uskoro strateškom postaje dosad najveća investicija u novijoj povijesti Hrvatske elektroprivrede. U prilog tome svjedoči činjenica da će provedba ovog projekta i njegova cjelovita realizacija doprinijeti postizanju nekoliko nacionalnih ciljeva – povećanju udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, rješavanju pitanja poplava i izgradnje prijeko potrebne energetske infrastrukture. S obzirom na plan stvaranja dekarbonizirane Europe, sukladno smjernicama iz Europskog zelenog plana, ovo je još jedan dokaz da Hrvatska misli i ide prema zelenom, odnosno obnovljivom“, rekao je ministar Ćorić.

Projekt HES Kosinj obuhvaća izgradnju akumulacijskog jezera Kosinj s branama Kosinj, Sedlo i Bakovac, injekcijske zavjese te hidroelektrane Kosinj s pratećim objektima, rekonstrukciju postojeće HE Sklope, izgradnju zamjenskih cesta te spoja na elektroprijenosnu mrežu preko 110 kV rasklopnog postrojenja i dalekovoda 2 x 110 kV te spoja na elektrodistribucijsku mrežu 10 (20) kV.

Vrijednost projekta iznosi 1,54 milijarde kuna. Izgradnjom akumulacijskog jezera Kosinj očekuje se povećanje stupnja iskorištenja vodnih količina rijeka Like i Gacke za proizvodnju električne energije smanjenjem preljevnih gubitaka te se time postiže i visoki stupanj zaštite od poplava nizvodnog područja, Lipovog polja i kosinjske doline, koji u sadašnjim uvjetima poplave gotovo svake godine.

“Kao jedna od dvije cjeline ukupnog projekta dogradnje postojećeg Hidroenergetskog sustava Senj (HES Senj), HES Kosinj će omogućiti povećanje proizvodnje električne energije na HES Senj za 230 GWh odnosno 22 posto u odnosu na sadašnju proizvodnju. Zajedno s drugim dijelom projekta, Hidroelektranom Senj 2, riječ je o najvećem projektu HEP-a od osamostaljenja Hrvatske, ukupne vrijednosti 3,4 milijarde kuna”, izjavio je Frane Barbarić.

Osim povećanja ukupne proizvodnje električne energije, što će doprinijeti povećanju energetske samodostatnosti Hrvatske, projekt će povećati udio obnovljivih izvora u zadovoljenju potrošnje električne energije u Hrvatskoj te donijeti i niz gospodarskih koristi na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close