Lifestyle

PORTAL SRPSKOG MEDIJA PIŠE: “Hrvati žele oteti Srbiji Nikolu Teslu!”

Specijal Večernjeg lista po imenu “Tesla – čovjek koji je izumio 20. stoljeće” ponovno je pokrenuo staru hrvatsko-srpsku raspravu o podrijetlu ovog velikog svjetskog genija.


Naime, prošli tjedan u Zagrebu je predstavljen bogati magazin koji donosi niz nepoznatih i zanimljivih detalja o životu  i radu Nikole Tesle. Uz specijal je objavljen spot za pjesmu “Nikola Tesla” koju je Teška industrija ponovno obradila  za ovu prigodu, o čemu smo pisali OVDJE. Spot i magazin će biti predstavljeni na engleskom jeziku 6. prosinca u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Ubrzo nakon izlaska Večernjakovog specijala, portal Srpskog telegrafa republika.rs objavio je članak pod nazivom “HRVATI BI DA OTMU TESLU: Ovo je prljavi plan vlasti u Zagrebu – Uz pomoć EU dokazati da nije bio Srbin”. Članak započinje tezom da je objavljivanje Večernjakovog specijala samo jedan od pet koraka ozbiljne hrvatske kampanje u koju su uključeni svi državni resursi, a čiji je krajnji cilj brendiranje Tesle kao Hrvata diljem svijeta.

U nastavku članka povjesničar Predrag Marković govori da je Tesku licemjerno nazivati Hrvatom te da je Tesla bio građanin Ugarske, a politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da se radi o još jednom hrvatskom pokušaju prisvajanja Tesle koji neće uspjeti. Na kraju članka, autor je nabrojao pet činjenica koje dokazuju da je Nikola Tesla bio Srbin.

Činjenice idu u prilog stavu da je Nikola Tesla rođen u Smiljanu, u Hrvatskoj, što navedenom portalu čini se nikako ne odgovara kao činjenica. Ipak, u selu Smiljan u Ličko-senjskoj županiji nalazi se i Memorijalni centar, mnogo Teslinih ideja nastalo je u Lici i u Hrvatskoj, i to ne dozvoljava prostora ideji srpskog portala.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close