Zdravlje

Zašto pomicanje sata loše utječe na zdravlje?

Zimsko računanje vremena još nam toliko teško ne pada jer spavamo sat vremena duže. Ali, ponovno pomicanje kazaljki i ljetno računanje, koje ove godine počinje 27. ožujka, stres je za naš organizam te mu treba vremena kako bi se navikao na novi ritam spavanja i buđenja.


Prema nekim istraživanjima tih sat vremena koliko kraće spavamo zaslužno je za osjećaj neispavanosti, glavobolje, srčano opterećenje pa i veći broj prometnih nesreća jer je zbog neispavanosti koncentracija slabija. Naime,tijelo ima svoj ritam i naviknuto je spavati određeni broj sati, buditi se u određeno doba itd. Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres. Potrebno je nekoliko dana da se navikne na novi ritam.

Broj ljudi koji zbog srčanog udara završe na Hitnoj pomoći povećan je za oko 25 posto u danima nakon pomicanja sata na ljetno računanje vremena, a većinom se radi o ženskim pacijentima, zaključili su inozemni stručnjaci. Oni koji znaju da pate od srčanih problema trebali bi u te dane posebno pripaziti što piju i jedeu te smanjiti tjelesnu aktivnost, odnosno izbjegavati napore.

Putin je zabranio pomicanje kazaljki

Prije dvije godine Vladimir Putin je odlučio da kazaljke zauvijek ostanu na zimskom računanju vremena. Objasnio je kako promijena sata dva puta na godinu štetno utječe na bioritam ljudi, ali i krava.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close