AutomotoLičko-senjska županija

Policijski službenik PU ličko-senjske educirao djecu za samostalno sudjelovanje u prometu

Djeca su jedna od najranjivijih skupina sudionika u cestovnom prometu stoga je Policijska uprava ličko-senjska provela edukaciju kako bi se upoznali s prometnim pravilima i opasnostima koje im svakodnevno prijete u prometu


I ove godine je iz sredstava osiguranih u Nacionalnom programu sigurnosti cestovnog prometa Policijska uprava ličko-senjska kupila nekoliko vrlo zanimljivih elemenata koji će služiti za upoznavanje djece sa prometnim pravilima.

Tako su dječjem vrtiću „Travica“ iz Senja i dječjem vrtiću „Ciciban“ iz Otočca uručeni kompleti vrlo praktičnih prometnih znakova i semafor, jastučići s prikazom prometnih znakova, Piktogram koji se sastoji od više igara u kojima je potrebno prepoznati i pravilno složiti prometne elemente, puzzle, mini prometni znakovi i druge slagalice.

Cilj je da djeca od najranije dobi kroz igru nauče pravilan i siguran način kretanja na putu od kuće do vrtića/škole, čime se sve i na koji način upravlja prometom, što znače boje na semaforu i kada se smije prijeći kolnik, koje znakove daju policijski službenici koji upravljaju prometom i što znače, pravilan način prelaska kolnika i obvezu prelaska na dijelu gdje je obilježeni pješački prijelaz, način kretanja gdje nema nogostupa i u uvjetima smanjenje vidljivosti (kiša, magla) i obvezu nošenja reflektirajućih dijelova odjeće radi bolje uočljivosti, način prijevoza u osobnim vozilima, obvezu korištenja sigurnosnog pojasa, a u čemu će naprijed navedeni elementi svakako pomoći.

Pored rečenog na korištenje je predano i nekoliko Priručnika za odgojitelje, stručne suradnike i ravnatelje u dječjim vrtićima „Prometna preventiva od najranije dobi“ kako bi obnovili svoje znanje i upoznali se sa činjenicom kolika je važnost odgoja i obrazovanja djece rane i predškolske dobi za prometnu kulturu i sigurnost u prometu, propisima koji reguliraju provedbu prometne preventive u dječjim vrtićima, osobitosti dječjeg razvoja i način učenja djece predškolske dobi.

I ovim putem apeliramo na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini vrtića i škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću. Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštujte prometne znakove.

Roditelji, podsjetite djecu na najznačajnija prometna pravila.

Ovo su samo neka od njih:

  • Nikad ne pretrčavajte cestu!
  • Ne ometajte kretanje vozila!
  • Hodajte pažljivo!
  • Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
  • Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
  • Cestu prelazite samo po zebri!
  • Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
  • Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PU ličko-senjska

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close