Ličko-senjska županijaVijesti

Policija odgovorila na medijske upite o HIV-u u Korenici, nije potvrdila no ni zanijekala zarazu

Informacija o kojoj se u Ličko-senjskoj županiji glasno govori u raznim kuloarima proteklih nekoliko tjedana, danas je krenula u medijske sfere. I to iz Zadra. Nekoliko nacionalnih medija, kao i nekoliko lokalnih zadarskih, počelo je objaljivati informacije o mogućoj problematičnoj zdravstvenoj situaciji u Korenici i na ličkom području.


Priča je jednostavna, moguće i tragična za mnoge živote i obitelji. Prije nekoliko tjedana raznim medijskim redakcijama, pa i našoj, proslijeđena je informacija o mogućoj zarazi HIV-om na području Ličko-senjske županije, odnosno s izvorištem u Ličko-senjskoj županiji u Korenici.

Tvrdnja je bila kako je na području Hrvatske, 27 hrvatskih policajaca koji čuvaju granicu Republike Hrvatske moguće zaraženo s HIV-om, a sve zbog seksualnog odnosa sa osobom ženskog spola iz Ukrajine koja boravi na tom području u jednom poznatom ugostiteljskom objektu.

Lokalne policijske uprave tada su zasula medijska pitanja, a sada su objavljeni i neki odgovori. Prenosimo odgovor iz PU ličko-senjske, a sve je objavio portal Zadarski.

– Policijska uprava ličko-senjska ne raspolaže saznanjima da su policijski službenici zaraženi HIV-om, kao što ne raspolažemo niti saznanjima o kojoj ženskoj osobi se navodno radi. S obzirom na to da ne raspolažemo saznanjima o navodnom počinitelju/počiniteljici kao ni o oštećenicima, nismo u mogućnosti postupiti niti prema osobi koja takve stvari javno objavljuje.

Skrećemo pažnju kako je podatak o HIV pozitivitetu/nosilaštvu, ukoliko on i postoji, povjerljiv te sam po sebi ne predstavlja kažnjivo ponašanje niti obvezu izvješćivanja javnosti. Dapače, upravo zbog moguće diskriminacije osobe nužno je pridržavati se uzusa profesionalnosti svih koji na bilo koji način mogu doći do te informacije.

Sukladno zakonskim propisima osoba nema zakonske obaveze reći okolini ili obavijestiti da je netko zaražen HIV-om (osim spolnom partneru ili partnerici u skladu s uputama nadležnog liječnika koji liječi i savjetuje pacijenta). Objelodanjivanje tog podatka i njegovo širenje izvan preporuka i potreba u sklopu liječenja i skrbi za pacijenta ili drugih potreba propisanih zakonom je nedozvoljena povreda ljudskih prava i privatnosti oboljelog te kršenje liječničke i profesionalne tajne. Podatak o HIV pozitivitetu/nosilaštvu je povjerljiv i oboljeli ili njegov roditelj/staratelj/zakonski skrbnik ima pravo sam odlučiti o tome žele li i koga će eventualno u radnoj i socijalnoj okolini izvijestiti.

Zaključno Vas obavještavamo kako niti jedan policijski službenik – domicilni niti na ispomoći na našem području – nije zatražio nikakvu vrstu pomoći, a iz koje bi se mogla naslutiti njihova uključenost u navode koje navodite – stoji u odgovoru iz PU ličko-senjske.

U međuvremenu nema potvrđenih informacija o osobama zaraženih HIV-om s područja Korenice i Zadra, a s obzirom na citat odgovora iz policije – “Podatak o HIV pozitivitetu/nosilaštvu je povjerljiv i oboljeli ili njegov roditelj/staratelj/zakonski skrbnik ima pravo sam odlučiti o tome žele li i koga će eventualno u radnoj i socijalnoj okolini izvijestiti.”, nitko to nije niti dužan potvrditi.


 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close