GastroKolumneModerna tradicija

Police: tradicijska lička hrana

Doma ste i dosadno vam je, pošaljite svom društvu poruku „pečem police, dolaziš?“ i kuća će vam za čas biti puna ljudi. Nema te osobe u Lici koja će na takvu poruku odgovoriti negativno, na takve se poruke s veseljem odazivamo. Police su u Lici glavni razlog druženja. Osobito zimi u Lici nema kuće koja bar nekoliko puta u tjednu ne peče police, bilo da se nešto slavi, da se gleda utakmica ili se karta, ili je pak samo obična večera, police su glavni specijalitet. Kada želiš pozvati društvo kući i imati dobru zabavu, samo reci „večeras kod mene svi na police“, i vrhunska zabava je zagarantirana.

A što su uopće police? (Za one koji možda ne znaju, iako sumnjam da ima takvih).

Police su tradicionalni lički recept od davnina. Krumpir je oduvijek glavna lička namirnica i zbog toga se lička kuhinja zapravo i temelji na njemu. Police su upravo to, pravi lički krumpir, opran, ne oguljen, prerezan na pola, malo posoljen i ispečen u rolu (pećnici). Brz, lagan i jednostavan recept, a toliko puno priča.

Police su Ličani prije stalno jeli neovisno o godišnjem dobu. Police mogu biti i doručak i ručak i večera, one mogu biti i predjelo ali i glavno jelo. Police su specijalitet same za sebe, i kao takve ostale su do dan danas. Prije se uz police servirala samo slanina i kapula, a na nekim bogatijim stolovima našlo bi se kobasice ali i domaćeg sira. Police su bile hrana za sve, njih su jeli i stari i mladi, a ono što je kod njih toliko posebno upravo je ta njihova jednostavnost. Tako jednostavan i prost (kako kažemo mi u Lici) recept, a tako ukusan.

Tradicija pečenja polica održala se u Lici do danas, a mogla bih reći da će se ta tradicija održavati zauvijek. Danas se police spremaju i jedu isto kako su se i nekad spremale, a mi ličani gdje god da idemo svima rado spremamo naš stari dobro sačuvani recept, pravi dokaz toga smo upravo mi studenti, jer nema studenskog doma ili grada u kojem netko nije bar jednom spremao police ili upoznavao svoje kolege i cimere sa istim. Način spremanja polica ostao je isti i danas, jedino su se prilozi uz police malo modernizirali. Danas se uz police jede baš sve, od raznih salama i narezaka, do svih mogućih priloga. Police su čak spojile i more sa kontinentom na način da neki danas police preliju maslinovim uljem i usitnjenim češnjakom.

Police su Lička tradicija, ali ne samo kao prehrambena, već i tradicija druženja, a za sve vas koji police niste probali, trk u Liku po kilu krumpira, a od vas ostalih, starih majstora u pečenju polica, očekujem poruku, „pečem police, dolaziš?“. Kada sljedeći put pripremate druženje ili pak idete na jedno nemojte odmah ići u trgovinu i kupovati čips ili neke druge grickalice, nego se sjetite ove moje današnje slane ali fine teme, i pripremite police, jer nikakve grickalice pa ni čips sa okusom slanine, ne mogu zamijeniti police.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: gastronomika.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close