Vijesti

Pokušavate smršavjeti? Ovaj začin će vam pomoći u tome

Pokušavate smršavjeti? Odvojite se od celera i zaputite prema začinskom odjelu. Novo istraživanje pokazuje da kumin u prahu pomaže u gubitku kilograma, smanjenju tjelesnih masnoća i prirodnom poboljšavanju nezdrave razine kolesterola u krvi


Znanstvenici sa Sveučilišta medicinskih znanosti u Iranu formirali su dvije grupe, a svaka se sastojala od 44 žene koje imaju problema s pretilošću ili viškom kilograma. U razdoblju od tri mjeseca ove dvije grupe žena savjetovane su o zdravoj prehrani te im je napravljen meni u kojem unose 500 kalorija manje na dan. Prva grupa ispitanika u to je vrijeme jela tri grama kumina u prahu na dan umiješanog u 140 grama jogurta. Druga skupine žena konzumirala je istu količinu jogurta bez dodatka kumina.

Nakon tri mjeseca, članice grupe koje su konzumirale jogurt s dodatkom kumina izgubile su oko 1 4 kilograma naspram ispitanica iz druge skupina. Provedeno istraživanje još je impresivnije kada se uzme u obzir podatak da su sudionice iz prve grupe izgubile 14,64 posto više masnoća od onih iz druge (4,91 posto masnoće).

Kako je došlo do velikih promjena u kilaži od samo žličice kumina na dan? Bitan je razlog taj što ovaj djelotvoran začin sadrži filosterole – biljnu kemikaliju poznatu po sprečavanju zadržavanja kolesterola u tijelu. Kako je riječ o prvoj studiji koja dokazuje da ovaj začin pomaže pri gubitku kilograma, znanstvenici smatraju da to čini i zato što ubrzava metabolizam.

Želite li isprobati čudotvorno djelovanje kumina na kilažu? Budući da običan jogurt i nije baš najbolja ideja za konzumiranje ovog začina, postoje mnogo ukusniji načini na koji možete iskoristiti njegove blagodati.

Dodajte nekoliko žličica kumina u prahu u svoj omiljeni recept s pečenim povrćem. Kumin će se odlučno stopiti sa slatkim krumpirom, bundevom, mrkvom, tikvicom i cvjetačom.

Kumin također možete dodati u mješavinu češnjaka u prahu, luka i paprike u prahu kako biste stvorili svoj začin za ukusne meksičke tacose. Za sendviče i umake dodajte malo kumina u prahu u majonezu ili humus. U blagi umak od avokada (guacamole) dodajte žlicu ili dvije kumina u prahu za bolji okus. Kumin u prahu također možete kombinirati uz pečeni slanutak ili orahe.


 

Tekst: tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close