EkoLičko-senjska županija

Pokrenuta online peticija protiv pogona opasnog otpada u blizini Gacke

POTPIŠITE PETICIJU ZA GACKU

Udruga KUBS Baštinica iz Otočca poziva građane da potpisivanjem peticije izraze svoje protivljenje izgradnji pogona opasnog otpada u Perušiću.


Riječ je o projektu tvrtke Grit d.o.o. koja namjerava u halama bivše ciglane u Perušiću reciklirati grit za pjeskarenje u količini od 40 tisuća tona godišnje.

Budući da je grit izuzetno toksičan materijal, koji je prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom svrstan u OPASNI otpad, udruga Baštinica smatra potpuno neprihvatljivim da se njegova prerada i recikliranje odvijaju u blizini osjetljivog i dragocjenog eko-sustava kakav je područje rijeke Gacke.

“Lokacija zahvata izgradnje i korištenja proizvodne hale nalazi se unutar osjetljivog područja namijenjenog zahvaćanju vode za ljudsku potrošnju Jadranski sliv – kopneni dio, a u sklopu grupiranog vodnog tijela pukotinsko-kaverozne poroznosti Lika – Gacka. Samo 3 kilometra dalje od lokacije pogona počinje IV. zona zaštite izvorišta rijeke Gacke. Laički rečeno, pogon prerade grita odvijao bi se na propusnom krškom području gdje svaka ispuštena voda završava u podzemlju, u ovom slučaju u gackom podzemlju, a u konačnici u našim slavinama”, upozorila je Udruga Baštinica.

Peticiju možete potpisati na LINKU.

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close