NovacVijestiKarijera

Pogledajte koliko će od iduće godine u Hrvatskoj rasti minimalna plaća: Riječ je o rekordnom povećanju

Minimalna neto plaća od iduće godine trebala bi biti veća za čak 94 eura i iznositi 654 eura, dok bi se u bruto iznosu povećala sa sadašnjih 700 na 800 eura, doznaje Jutarnji iz Ministarstva rada koje će Vladi predložiti povećanje minimalne plaće za 14,28 posto.


Rekordno je to povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj još od 2008. s obzirom na to da smo zabilježili i rekordne stope inflacije, ali snažno je rasla i prosječna plaća.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke za prosječnu isplaćenu neto plaću za lipanj koja je iznosila 1150 eura, što znači da će udio minimalne plaće u prosječnoj plaći prijeći 58 posto, a udio u bruto prosječnoj plaći bit će 51,55 posto.

Prema podacima Ministarstva rada, trenutno minimalac prima oko 21.000 radnika, a plaću do 800 eura bruto 96.650 radnika. To znači da će za 100 eura veću plaću dobiti oko 75.650 radnika koji sada imaju više od minimalca, a manje od 800 eura bruto.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže da je i ovaj predloženi iznos premalen s obzirom na okolnosti, te da je njihov prijedlog bio da minimalna bruto plaća iznosi 890 eura. Njegov je argument da će se od 1. siječnja udio u prosječnoj plaći spustiti na ispod 50 posto, te na ispod 60 posto medijalne plaće, jer će sve plaće rasti.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: jutarnji.hr | Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close