VijestiKarijera

Podnesena prva ustavna tužba protiv zabrane rada nedjeljom!

MALI I VELIKI TRGOVCI NISU U ISTOJ KATEGORIJI

Udruga Glas poduzetnika i njenih 15 članova, u suradnji odvjetničkim uredima Doroteje Jurčić i Mladena Dragičevića, podnijeli su ustavnu tužbu protiv izmjena i dopuna Zakona o trgovini kojima se zabranjuje rad nedjeljom.


Oni tvrde da, stavljanjem malih trgovaca u istu kategoriju s velikim trgovačkim lancima, ovaj zakon ignorira specifične potrebe malih obrta poput cvjećarnica, suvenirnica, pekara, tobacco shopova, malih trgovaca i poduzetnika sličnih djelatnosti.

– Za ove poduzetnike, radne nedjelje i blagdani čine značajan dio njihovih godišnjih prihoda, prosječno čak trećinu – istaknuli su u UGP-u.

Traže uravnoteženi pristup u zakonodavstvu, koji će uzeti u obzir prava i interese svih relevantnih dionika.

– Osporavanim odredbama Zakona o trgovini krše se temeljna ljudska prava i slobode i to ustavne poduzetničke slobode te pravo na nepovredivost vlasništva – tvrdi odvjetnica Doroteja Jurčić.

Naglasila je i da se ovakvim izmjenama zakona zabranio rad i vlasnicima obrta ili trgovačkih društava, koji često rade sami, bez drugih zaposlenih ili zapošljavaju članove svoje obitelji, a čime se izravno zadire u ustavno pravo na nepovredivost vlasništva, ali i na pravo na dostojanstveni život od svog rada.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: jutarnji.hr | Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close