Grad ZagrebTurizamIzdvojeno

Plitvička jezera na prvom turističkom plakatu grada Zagreba

DAVNE 1911. GODINE

Na Facebook stranicama Muzeja Grada Zagreba prisjetili su se prvog turističkog plakata koji je glavni grad Hrvatske dobio 1911. godine.


Uz velikim slovima istaknut slogan „La belle Croatia“, Zagreb je predstavljen likovnim prikazom Donjega grada s Katedralom u pozadini i parom Šestinčana u narodnoj nošnji

Plakat se povezuje uz prvu organiziranu turističku ponudu u Hrvatskoj koju je vodila, gotovo istovremeno osnovana, Sekcija za promet stranaca u kraljevinama Hrvatskoj i Slavoniji sa sjedištem u Zagrebu, a osnutak Sekcije povezuje se s održavanjem gospodarske manifestacije Zagrebački zbor 1910. (osnovan 1909.), što je potaknulo dolazak stranaca u glavni grad. Sekcija je ubrzo postala samostalno Društvo koje je djelovalo do 1914. godine, piše Muzej Grada Zagreba u objavi.

Plakatom se reklamirao Zagreb, ali i Plitvička jezera, destinacije najčešćih turističkih putovanja u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji.

Prirodne ljepote Hrvatske na plakatu ilustrira nekoliko fotografskih snimaka Plitvičkih jezera, a njihov autor bi mogao biti profesor dr. Marije Kiseljak, čije su vrlo slične fotografije Plitvičkih jezera bile objavljene u listu Planinarski vjesnik 1910. godine, navode iz Muzeja.


 

Komentari

Komentara


Foto: Muzej Grada Zagreba

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close