NacionalnaGrad Zagreb

Plenković najavio: “Povećat ćemo plaće i mirovine, smanjiti poreze, uvesti dječju karticu..”

"SIGURNA HRVATSKA"

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković predstavio je danas program HDZ-a “Sigurna Hrvatska” s kojim žele pobijediti na parlamentarnim izborima koji se održavaju 5. srpnja.


Premijer Plenković se pred medijima pojavio s nositeljima lista i članovima najužeg vodstva HDZ-a.

Sigurna Hrvatska znači sigurna budućnost Hrvatske. Naša je Vlada u protekle četiri godine ostavrila niz rezultata – povećane su prosječna i minimalna plaća, mirovine za 12 posto, ostvarili smo niz povoljnih kretanja u ekonomskom pogledu. Imali smo tri godine proračunski višak, smanjivali smo dug, poboljšali smo rejting, izašli smo iz procedure ekonomskih neravnoteža, dobili smo dozvolu za ulazak u šengensko područje… Sve to radili smo u okviru mandata koji je bio izrazito zahtjevan”, rekao je Plenković na početku dodavši da je Hrvatska danas bolja zemlja nego što je bila 2016. a “naši sugrađani imaju bolju kvalitetu života nego 2016.”

Program ima preko 110 stranica.

Ako dobijemo povjerenje sugrađana za iduće četiri godine to znači sigurna radna mjesta, dokazali smo da državne institucije funkcioniraju, kao i zdravstvo i policija, te da je država stala iza radnika i poslodavaca. Postavili smo se odvažno i to ćemo činiti i dalje” rekao je Plenković naglasivši da se to posebno vidjelo u koronakrizi.

1. poglavlje – Socijalna sigurnost

Želimo uložiti 3 milijarde kuna u zdravstveni sustav, izgraditi nacionalnu dječju bolnicu, revitalizirati Imunološki zavod, povećati minimalnu plaću na 4250 kuna i povećati prosječnu plaću za 900 kuna na 7600 kuna. Ideja je da stvorimo 100 tisuća radnih mjesta i da za aktivne mjere zapošljavanja uložimo 10 milijardi kuna. Plan je povećati mirovine za 10 posto, omogućiti pravedniji izračun obiteljskih mirovina, povećati socijalnu naknadu sa 800 na 1500 kuna”, rekao je Plenković.

2. poglavlje – Perspektivna budućnost

Što se tiče perspektivne budućnosti, Plenković je najavio porezna rasterećenja.

Svaka mlada osoba s osobnim projektom imat će pravo na 130.000 kuna za samozapošljavanje. To je mjera koja se pokazala dobrom i ovakvim povećanjem će biti privlačnija”, rekao je Plenković. Kazao je da se planira nastavak reforme školstva, osiguranje 1500 novih stipendija te besplatan željeznički prijevoz za djecu, učenike i studente.

Uvest ćemo dječju karticu i omogućiti pogodnosti za obitelji s djecom”, najavio je. Povećat će se kapaciteti obnovljivih izvora energije i opskrba vodom.

3. poglavlje – Ekonomska suverenost

HDZ najavljuje povećanje poljoprivredne proizvodnje za 30 posto.

4. poglavlje – Osnažena državnost

Osnažena državnost četvrto je poglavlje HDz-ovog programa.

Radit ćemo na daljnoj digitalizaciji i sustav e-građani će dobit nove usluge. Usvojit ćemo novu strategiju borbe protiv korupcije. Dalje smanjivati broj starih i neriješenih predmeta na sudovima. Mijenjat ćemo zakon o parničnom postupku. Bavit ćemo se rješavanjem ratnih zločina“, pobrojao je Plenković.

Smanjit ćemo broj ministarstava i poboljšati funkcioniranje Sabora, kazao je. Najavio je i pomoć za Zagreb, ne samo u vidu Zakona o obnovi Zagreba.

5. poglavlje – Globalna prepoznatljivost

Naš utjecaj nikada nije bio veći, naša reputacija u ekonomskom i financijskom smislu”, kazao je Plenković predstavivši poglavlje ‘globalne prepoznatljivosti’. Najavio je ulazak u eurozonu i opremanje u Hrvatsku vojsku.

Za Hrvatsku je predviđeno 20 milijardi eura iz programa oporavka i višegodišnjeg financijskog okvira EU-a.

Odgovarajući na novinarska pitanja Plenković je rekao da je program realističan i da nije prevelik zalogaj.

Ciljevi su realni i omogućuju kvalitetniji život, a osigurat ćemo dovoljno sredstava za njega,” kazao je Plenković.

Kad je riječ o povratku Ine u hrvatske ruke, Plenković je rekao da je ambicija i dalje ista, a sutra konzultanti stižu u Zagreb te će s premijerom održati konferenciju za medije.

Komentirao je i rezultate Crodemoskopa prema kojoj je HDZ pretekla Restart koalicija.

Riječ je o malim turbulencijama i mi vjerujemo da nam slučaj Josipe Rimac neće naštetiti”, rekao je Plenković dodajući da očekuju da HDZ bude relativni pobjednik izbora. Nije želio reći koliko mandata očekuje.

Kritike poslodavaca

Ukoliko pobijedi na izborima i dobije još jedan mandat, HDZ planira otvoriti 100.000 novih radnih mjesta, podići minimalac na 4250 kuna, a prosječnu plaću na 7600 kuna.

Mirovine obećavaju dići za 10 posto, obećavaju dvostruko veće naknade za socijalno ugrožene i povećanje dječjeg doplatka. Smanjili bi broj ministarstava i prepolovili broj lokalnih dužnosnika, ali i otvorili booking portal za privatni smještaj što je odmah izazvalo burno nezadvoljstvo poduzetnika.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras izjavio je u utorak da se program koji je HDZ predstavio zove “Korupcija – 2020” i kako će se nastaviti korumpirati i krasti Hrvatska naredne četiri godine u aranžmanu HDZ-a.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: RTL screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close