VijestiZdravlje

Plave oči ne postoje jer sve su oči zapravo iste boje

Prema članku CNN-a, bez obzira na to da li imate sive, zelene, plave ili smeđe oči, činjenica je da su sve šarenice zapravo smeđe boje i da je sve stvar percepcije.


Ne postoji, recimo, plavi pigment šarenice. Takvo opaženo plavetnilo je samo posljedica loma i refleksije svjetlosti. Iako ih mi opažamo u raznim nijansama boja, sve šarenice su tehnički – smeđe boje, a za to možemo kriviti melanin. Ili bolje rečeno, melanocite u šarenici.

S obzirom na to da je melanin prirodni smeđi pigment (tamnosmeđi, najčešće) i da se nalazi u svim šarenicama (osim kod ljudi s albinizmom), stvar je samo u količini melanina i načina na koje se svjetlo apsorbira i reflektira. Tako se događa ono što mi opažamo kao najrazličitije boje ljudskih šarenica, a rezultat su raznih optičkih iluzija.

Više na znanost.geek.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close