SportLifestyle

Pametni gradovi ulažu u održivo! A što građani imaju od toga?

Održivi razvoj privukao je puno pozornosti kod medija, javne uprave i brojnih tvrtki, ali s pravom se pitamo koliko koristi od toga imaju sami građani i potrošači? Potrebni su nam pravi projekti, edukacija i promjena navika, a ne samo kozmetičke promjene!


Ulaskom u Europsku uniju započele su velike promjene u industriji i javnoj upravi. Zahtjevi su veliki, a u sklopu strategije Europa 2020. imamo obvezu ostvarivanje uvjeta za pametan, održivi i uključiv rast. Posljedice takvog razvoja trebale bi biti stabilno oporavljanje gospodarstva i rast zaposlenosti uz razvoj ekološki čiste industrije.

Budući da su to slojevite i zahtjevne promjene, nužna je i edukacija svih sudionika u tom procesu. Nažalost, imamo dojam da se najmanje pažnje posvećuje upravo onima koji će najviše osjetiti te učinke, građanima.

Uvođenjem sustava javnih bicikala grad Gospić pokazao je svoju jasnu i odlučnu stranu za korjenitim promjenama. Bicikl je prijevozno sredstvo koje ne zagađuje okoliš, ostvaruje pozitivne učinke na zdravlje i štedi novac. Upravo je novac danas često jedino mjerilo učinkovitosti, a prema tome, sustav javnih bicikala uspio je za samo 79 kuna godišnje pružiti stanovnicima Gospića i njegovim posjetiteljima značajne uštede.

Kako to izgleda u brojkama?

  • 5 nextbike gradova u Hrvatskoj
  • 7500 registriranih korisnika
  • 70 tona smanjenja emisije CO2
  • 250 000 prijeđenih kilometara
  • 29 stanica i 160 bicikala
  • za samo 79 kuna godišnje

Možemo i može se više u svim segmentima, potreban je sustavan rad i pravovremeno djelovanje. Održivi razvoj, a i biciklizam ne smiju biti neke strane aktivnost iz zapadnih zemalja. Ako su oni otkrili i uspješno primijenili prednosti svakodnevnog pedaliranja, onda trebamo i mi.

Dok hladni dani nisu zavladali, ulovi zadnjih par zraka sunca i provozaj se biciklom. Vidimo se na cesti, sjedni i vozi!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close