Događanja

Ovih 7 knjiga trebate pročitati prije gledanja istoimenih filmova

Filmovi su odlični, no knjige su još bolje. Čitajući dobru knjigu zasigurno ćete proživjeti sve što osjeća vaš junak, stopiti se sa vašim najdražim likom i proživjeti sve o čemu ste samo mogli sanjati. Vaša vlastita mašta često je puno bolji vodič u imaginarni svijet junaka od ekranizirane priče.


Donosimo popis knjiga koje zasigurno morate pročitati prije nego što pogledate istoimeni film:

Harry Potter – J. K. Rowling

Svih sedam knjiga koje prate čarobnjaka Harryja prednjače u usporedbi s filmovima. Iako je filmska produkcija odlično odradila posao, spektakularni opisi J.K. Rowling koji bude maštu ne mogu se usporediti s realizacijom na platnu.

Igre gladi 1 – Suzanne Collins

Iako je roman Suzanne Collins polučio veliki filmski hit, Igre gladi u književnom formatu predstavljaju malo bolji izbor upravo zbog političke senzacije. Priča o apokaliptičnoj budućnosti nakon Trećeg svjetskog rata govori o djevojčicama i dječacima koji se moraju natjecati na Igrama gladi u areni ubijajući jedni druge dok ne ostane samo jedan kao junak države Panem.

Hobbit – J.R.R. Tolkien

Jedna od najtiskanijih knjiga u povijesti nakladništva svakako je Hobit, priča prepuna različitih likova iz svijeta mašte. Iako su trolovi, vilenjaci i goblini spektakularno prikazani u filmskom formatu, knjiga je nezaobilazna. Ono što ljubitelji ove fantastične bajke zamjeraju filmu je  promjena nekoliko značajnih dijelova knjige.

Prohujalo s vihorom – Margaret Mitchell

Margaret Mitchell stvorila je najveći ljubavni roman nakon Shakespeareovih Romea i Julije. Povijesna ljubavna drama smještena usred američkog građanskog rata ekranizirana je u najduži filmski format od čak četiri sata. Ono zbog čega je bolje pročitati ovu knjigu prije filma je dubina kojom se jasno opisuju stvari koje se u filmu ne ističu. Saznaj više

Nesalomljivi – Laura Hillenbrand

Roman o preživljavanju, izdržljivosti i iskupljenju američkog atletičara iz Drugog svjetskog rata slikovita je i bogato ispričana priča o nezaboravnom putovanju jednog čovjeka u krajnost. Ljubitelji ove knjige složit će se kako određeni dijelovi romana koji dočaravaju patnju glavnog lika nisu realizirani u filmu.

The Notebook – Nicholas Sparks

Roman koji opisuje bezvremensku ljubavnu priču još je jedna knjiga koju morate pročitati prije nego što pogledate film. Film se razlikuje od knjige u tome što zbog veće dramatizacije ističe stvari koje nisu uočljive u knjizi, a izostavlja detalje koji vam omogućavaju da se potpuno unesete u priču.

Gulliverova putovanja – Swift Jonathan

Zanimljiv pustolovni roman i najpopularnija knjiga svih vremena književnika Jonathana Swifta ekranizirana je na vrlo moderan način pri čemu su se izgubili bitni djelovi od kojih je roman satkan. Prije nego što pogledate film svakako pročitajte knjigu iz 18. stoljeća koja opisuje i ismijava društveni život u Engleskoj ali i ljudske mane.


Tekst: mondo.hr


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close