Vijesti

Ove svakodnevne navike štetne su poput pušenja

Ne pušite i općenito imate poprilično zdrav način života, znači sigurni ste što se tiče loših navika. Ali možda ipak nije tako. Ovih nekoliko navika mogu biti loše koliko i cigarete i voditi obolijevanju od karcinoma isto kao kod pušača.


Srećom nije teško prilagoditi dnevnu rutinu i unijeti neke promjene u život da bi mi i naše srce bilI zdravi. Ovo je šest loših navika koje mnogi od nas imaju, a koje ozbiljno ugrožavaju naše tijelo i detaljni opis što svaka od njih čini našem organizmu te kakav utjecaj na njega ima prestanak (ili barem smanjenje) istih.

1. Cjelodnevno sjedenje

Čak i ako vježbamo, običaj dugotrajnog sjedenja za stolom ili u autu, vezan je za rastuće zdravstvene probleme. Tjelesna neaktivnost uzrok je raznih karcinoma, dojke, debelog crijeva, prostate i pluća. Pojava kancerogenih stanica kojima je nekretanje uzrok je samo za trećinu manja nego rizik u pušača.

Morate to ispraviti. Na poslu uzimajte pauze, protegnite noge na dvije minute ili rješavajte stvari stojeći umjesto da sjedite čitavo vrijeme. Kod kuće odolite tome da palite televizor i legnete na sofu ispred. Otiđite u kratku šetnju oko kuće, ili provedite neko vrijeme čisteći kuću ili gimnasticirajte.

2. Jedete previše mesa i sira

Životinjski proteini bogati su IGF-1, hormonom rasta koji potiče rast kancerogenih stanica. Studija sa University of Southern California utvrdila je da ljudi koji su na visokoproteinskim dijetama u srednjim godinama, četiri puta češće obolijevaju i umiru od karcinoma. Stopa smrtnosti slična kao i od pušenja.

Zamijenite neke od životinjskih bjelančevina vegetarijanskim izvorima proteina. Ista studija utvrdila je da prehrana bazirana na biljkama kao grah, koji ima istu razinu proteina kao meso, nije povećala rizik pojave tumora. Odrasle osobe srednje dobi trebale bi jesti 0.8 grama proteina na svaki kilogram težine. Zanimljivo je da kada prođete 65 godina, ne trebate paziti na unos životinjskih proteina jer tijelo smanjuje produkciju IGF-1.

3. Kuhanje na prirodni plin

Pripremate li hranu koristeći prirodni plin, izloženi ste dodatnoj dozi ugljičnog monoksida, dušikovog dioksida i formalaldehida svaki puta kada kuhate. Ista tri zagađivača nalaze se u cigaretnom dimu.

Upotrebljavajte ventilator (napu) svaki puta kada koristite plinsku pećnicu ili ploču. Ventiliranje smanjuje razinu zagađenja za 60 do 90 posto.

4. Kuhanje krivim uljem

I ako kuhate na struju, niste izbjegli izloženost zagađenju. Kuhanje sa biljnim uljima na visokim temperaturama oslobađa specifične tvari aldehide i policiklične aromatske hidrokarbonate, sve komponente duhanskog dima.

Izaberite vrstu ulja za kuhanje koja vam najviše odgovara. Maslinovo ulje nikako nije dobro za visoke temperature ali na niskima i za salatu je izvanredno. Ulje od kikirikija je izvrsno za prženja na visokim temperaturama. Svako ulje ima točku na kojoj se počinje dimiti pa pazite koja je. I ne zaboravite provjetravati.

5. Solariji

U nedavnoj studiji objavljenoj u Journal of the American Medical Association, iznose se podaci da tamnjenje u solariju izaziva oko 420.000 slučajeva karcinoma kože u Americi svake godine. Pušenje za usporedbu izazove oko 226.000 slučajeva karcinoma pluća.

Naučite voljeti blijedu kožu. Ako zbilja želite imati tamniju boju jedite dovoljno mrkve i rajčice kaže najnovija studija časopisa Evolution and Human Behavior. Obje namirnice bogate su karotenoidima koji će malo potamniti vašu nijansu kože pa se ne izlažite umjetnim tamnjenjima ni solariju ni kremama za samotamnjenje.

6. Ne spavate dovoljno

Nedostatak sna čini nas mrzovoljnima. Kroničan nedostatak sna izaziva visoki krvni tlak, srčani udar, moždanu udar, pretilost i druge zdravstvene probleme. Studije pokazuju da ako se ne spava barem šest do sedam sati tijekom noći ,stopa smrtnosti raste slično kao i kod pušača. Čak i spavanje sa prekidima kada se nužno ni ne morate posve razbuditi, može izazvati rast tumora.

Biti umoran nije normalno stanje. Ako mislite da ne spavate dovoljno, pričajte sa svojim liječnikom. Možda imate apneju koja vam remeti miran  i kontinuiran san.


Tekst: telegram.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close