Znanost

Ove sitne čestice nastaju djelovanjem čovjeka i snažno utječu na nastanak oluja

 Znanstvenici od ranije znaju da aerosoli igraju važnu ulogu u oblikovanju vremena i klime, a novo istraživanje pokazuje da najsitnije čestice imaju nerazmjerni učinak, piše 24sata


Čestice manje od tisućitog dijela debljine ljudske vlasi mogu izazvati jačanje oluja i intenzivnije oborine. Maleni zagađivači za koje se dugo vjerovalo da su premali da bi utjecali na formiranje kapljica zapravo su moćni proizvođači snažnih kiša.

“Pokazali smo da je prisutnost tih čestica jedan od razloga zbog kojih neke oluje postaju tako snažne i proizvode toliko kiše. U toplom i vlažnom području u kojemu su atmosferski uvjeti vrlo čisti ‘upad’ vrlo malenih čestica može stvoriti velike razlike”, kaže Jiwen Fan iz laboratorija američkog ministarstva energetike koje je vodilo istraživanje.

Ono je bilo moguće zahvaljujući klimatskim mjerenjima koja su znanstvenici obavljali u razdoblju od 2014. do 2015. na području Amazonije koja je netaknuta osim područja oko grada Manausa u kojemu živi više od dva milijuna ljudi. Takvi su uvjeti bili idealni za istraživanje jer su znanstvenici mogli proučavati utjecaj zagađenja na atmosferske procese u predindustrijskim uvjetima i razdvojiti učinak čestica od učinka drugih faktora poput vlage i temperature.

Pročitajte više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close