Ove namirnice djeca ne smiju često jesti

Tena Brnad

Prehrambene navike koje usvojimo u najranijoj dobi, određivat će kakvu hranu ćemo preferirati i kasnije u životu. Svi ponekad djetetu ponudimo ‘brzu’ hranu, većinom zbog nedostatka vremena, ali koje su stvari koje bi trebali izbjegavati?


1. Flips

Najčešće sadrži sol, hidrogenirane biljne masti, potencijalni alergen kikiriki i /ili različite začine u prahu i pojačivače okusa. Prijedlog zamjene nutricionistice Karmen Matković Melkisu ekspandirane žitarice za finger food poput kukuruznog flipsa bez soli i začina, rižini ili kukuruzni krekeri bez soli, flips od prosa, amaranta ili krekeri od ostalih cjelovitih žitarica.

2. Majoneza

Sadrži žutanjak i biljno ulje, ali može sadržavati i škrob i začine, ovisno o vrsti proizvoda. Nema je potrebe uvoditi, umjesto nje uvedite u dohranu jaja. Postoje jako zgodne voćne alternativne majonezi kao naprimjer avokado, koji zbog izvrsnog udjela omega masnih kiselina može biti izvrsna kremasto masna namirnica u receptima za bebine kašice, kaže nutricionistica Matković Melki.“Majoneza je u osnovi rađena od jaja koja su alergeni”,  upozorava i pedijatrica Giovana Armano.

3. Hrenovke

Procesuirani prehrambeni proizvod koji se radi od od svinjskog i/ili goveđeg, a sad i od pilećeg mesa, masnog i vezivnog tkiva i dodatnih sastojaka. Količina bjelančevina mesa u proizvodu mora biti minimalno 10% . Zbog niskog udjela bjelančevina ne svrstavamo ga u nutritivno vrijedan proizvod za prehranu djece, kaže nutricionistica Matković Melki. Hrenovke i paštete, osim što sadrže masnoće i svakakve druge mesne tvari koje nikako nisu primjerene za prehranu djece, sadrže i razne konzervanse (nitrate, glutamate i sl.) koji također mogu izazvati alergijske reakcije, kaže pedijatrica Giovana Armano.

4. Pašteta

Nutricionistica Karmen Matković Melki objašnjava da je pašteta proizvod od različitih vrsta mesa, strojno otkoštenog mesa, masnog i vezivnog tkiva, iznutrica i dodatnih sastojaka. Količina bjelančevina mesa u proizvodu mora biti minimalno 8%. Preporuka za adekvatnu zamjenu su mesne kašice i kasnije, domaće paštete koje se pripremaju od komada kuhanog mesa, povrća, začina i biljnih ulja te se kao nutritivno cjelovit obrok nude djeci.

Pročitajte više na 24sata.hr

 


Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u