VijestiKultura

Ove godine na Badnjak se ne mora postiti

Ove godine Badnjak i četvrta nedjelja došašća padaju na isti dan. Vjernici su pomalo zbunjeni odlaskom na svetu misu – trebaju li na misu ići dva puta, zanima ih i trebaju li postiti, piše 24sata


Post je uzdržavanje od jela na taj način da se ujutro i na večer uzme samo malo hrane, a na podne se uzme normalan obrok (ručak). Post može biti i stroži, pa je najstroži post onda kada se posti o kruhu i vodi, takozvano žažinjanje”, objašnjava fra Dragan Smiljan Kožul u časopisu Veritas – glasniku svetog Antuna Padovanskog.

Kaže kako u Katoličkoj crkvi postoje dva stroga posta i nemrsa – za Čistu srijedu i Veliki petak. Nekada je post za Badnjak bio obvezan, ali to po crkvi više nije obveza. Ipak, dodaje kako je pohvalno što se mnogi vjernici i dalje drže posta na Badnjak no ove godine to zaista ne treba činiti.

Ove godine, budući da je Badnjak u nedjelju, a “nedjelja ne trpi posta”, jer svaka je nedjelja svetkovina Kristovog uskrsnuća, nije potrebno održavati niti taj ‘običajni’ post i nemrs”, pojasnio je fra Dragan Smiljan Kožul.

Pročitajte više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close