ModaLifestyle

Ove 4 poznate svjetske marke najčešće se krivotvore

Iz godine u godinu sve je više lažnjaka u prodavaonicama u cijelom svijetu. U ukupnoj svjetskoj trgovini robama udio takvih proizvoda povećan je na 2,5 posto.


Trgovina krivotvorenom i krijumčarenom robom dosegnula je u 2013. godini vrijednost od 461 milijardu dolara, čime je ostvarila udjel u svjetskoj trgovini od 2,5 posto, čineći znatnu štetu kompanijama i proračunima država, navodi se u podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavljenim u ponedjeljak.

Statistika otkriva da se iz godine u godinu količina proizvedenih i prodanih krivotvorina povećava; tako je 2008. godine ona činila 1,9 posto, a 2013. 2,5 posto, javlja CNN.

Najčešće se krivotvore Rolex, Nike…

Kada su u pitanju pojedini brendovi, podaci OECD-a otkrivaju da se najčešće krivotvore sljedeći poznati svjetski brendovi: Rolex, Nike, Ray Ban i Louis Vuitton.

Najviše se krivotvori obuća, a slijede odjeća i kožna galanterija, navodi se u izvještaju koji je nastao u suradnji s Uredom Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Pet posto uvoza u EU čine lažnjaci

OECD navodi da je Kina zemlja gdje se najviše proizvede i proda krivotvorina u svijetu. Gledajući ukupan uvoz u Europsku uniju, krivotvorine čine pet posto.

Dok, primjerice, kupujete fake torbicu ili film bez zaštićenih autorskih prava, na prvu vam se to može činiti bezopasno, no, upozorava OECD, takvi proizvodi su “značajna ekonomska prijetnja koja ugrožava inovacije i koči gospodarski rast.

U konačnici, zaključuju, to šteti kompanijama koje proizvode orginalne proizvode, a što je najgore, u nekim slučajevima, kada su u pitanju lijekovi ili igračke, u opasnost može biti dovedeno zdravlje i život ljudi.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: net.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close