Scena

Ovako se na Pagu živjelo prije 50 i više godina

Ljetni festival Metajna na najbolji način promovira raznolikosti i bogatu povijest otoka Paga


Prošli tjedan u Novalji je počeo Ljetni festival Metajna – festival posvećen prezentiranju velike kulturne baštine otoka Paga koji traje do 1. rujna. Uz brojne sudionike koji su bogatim programom približili život na Otoku Pagu i u samoj Metajni, prije pedesetak i više godina, uživali su domaći i turisti kojima je omogućen „povratak u povijest“ i priča o dobu i običajima kojih se mnogi još itekako živo sjećaju, a nikako ih ne bi trebalo zaboraviti. Ručni rad

„Pamtimo vrijeme naših nana, naših dida i pamtimo sve ono lijepo što su nas naučili. Naša je obaveza da se to nikada ne zaboravi, zato smo ovom manifestacijom pokazali da naša sjećanja nisu nepovratno izgubljena. U predstavljanju tih naših tradicijskih običaja sudjelovala je većina mještana Metajne koji su se na najbolji mogući način pokušali vratiti vrijeme unazad 50 i više godina te su pokazali svu ljepotu nekadašnjeg življenja na Otoku Pagu.“, istaknula je Biserka Zubović ispred udruge „Stare užance otoka Paga“, inicijatora Ljetnog festivala Metajna.

Ta ljepota življenja bila je prezentirana i kroz bogatu gastronomsku ponudu – uživo je bilo prikazano kako se peče janjetina na ražnju, pekli su i kuhali puževi, pekle su se srdele na gradele, spremale su se šparoge i kuhao koromač na suhom mesu, kušao se svjetski poznati paški sir i skuta s polentom, a bili su prikazani i načini soljenja i čišćenja slane ribe.Mljevenje brašna na žrvanj

Posjetitelji su također mogli vidjeti kako se nekad dobivalo brašno mljevenjem na žrvanj, kako se mijesio i pekao kruh i fritule, kako se ručno prala odjeća ili po paški rečeno – lušijat, kao i peglanje odjeće s peglom na žar.

Kako je Pag poznat po paškoj ovci prikazana je kompletna obrada vune na takozvane grdaše i kako se od vune dobiva predivo od kojeg se pletu čarape i džemperi. Bili su izloženi i mnogi predmeti koji su služili kod berbe grožđa i njegove obrade, a to su jako dobro prezentirale Marina Đeldum i Katarina Kustić, dok je muški dio publike oduševilo kuhanje rakije Denisa Datkovića.

Peče se rakijaOsim gastro ponude pjevala se je paška pisma nakanat. Nastupili su Ivan Bačić i Bepić Kurilić, Katica Kurilić i Tonica Datković, a najposebnijim nastupom smatra se onaj Anđelke i Ante Šuprahe Recmo, bračnog para sa šezdeset godina „staža“ koji su također izveli prigodnu pjesmu nakanat te se s posebnim zadovoljstvom i radošću uključili u ovaj projekt. Za vođenje programa na svoj osebujan i pomalo duhovit način zaslužan je bio profesor Stanko Datković koji je recitirao tematske pjesme sa starim metajnarskim naglaskom. U zabavnom programu nastupili su neponovljiva Klapa Sol, koja je uvijek tu kad treba pružiti ruku svom otoku i Klapa Slavuji koja je uz gitaru obilazila goste od stola do stola.

Ljetni Festival u Metajni pokrenula je udruga „Stare užance otoka Paga“ i održava se u suradnji s Gradom Novaljom i Turističkom zajednicom Grada Novalje, pri čemu su svi svjesni značaja očuvanja tradicije i kulturne baštine važnih za budućnost otoka i njegovih žitelja, ali i kao autohtoni, originalan te poželjan turistički proizvod.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close