Zdravlje

Ovako se hormoni svakog mjeseca poigravaju s vama

Predmenstrualno razdoblje mnogim je ženama vrijeme čestih promjena raspoloženja, umora, želje za nezdravim slasticama, naduta trbuha, problema s tenom, ali i bolova


Evo kako zapravo hormonalne promjene pogađaju ženski spol tijekom mjesečnog ciklusa:

DANI 1 – 13:
Porast razine kolesterola
Razina kolesterola može porasti za gotovo 20 posto tijekom ove tzv. folikularne faze. Zbog toga pazite da ako idete na pretrage kod liječnika odlazite u isto vrijeme u mjesecu zbog bolje usporedbe. U ovom periodu mjeseca pripadnice ženskog spola sklonije su i ozljedama. Istraživanja su pokazala da hormoni mogu smanjiti kontrolu nad mišićima mišićnu kontrolu pa su žene osjetljivije na ozljede koljena.

DANI 14 – 15:
Tipični ženski ‘multitasking’ u ovom periodu nije moguć. Naime, viša razina estrogena tijekom ovulacije može utjecati na sposobnost koncentracije. Stoga polako i bez panike ako ne možete pronaći ključeve koje ste negdje ostavili. Zanimljivo je da se upravo u ovom razdoblju, kad su najplodnije, mnoge žene osjećaju više seksi i boljeg su raspoloženja.

DANI 16 – 28:
Simptomi se pojačavaju. Ako imate zdravstvene probleme poput depresije, migrene ili astme, moguće je da ćete ih više osjećati uoči mjesečnice, objašnjava dr. Booth. U ovom periodu desni su puno osjetljivije zbog pojačanog lučenja progesterona pa stoga stomatološke preglede obavite radije na početku ciklusa. Zbog pada estrogena, žudite za namirnicama zbog kojih se bolje osjećamo, poput škroba ili šećera. Dakle, priuštite si malo tamne čokolade jer vi to zaslužujete!


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close