ZnanostVijesti

Ovaj vikend uživajte u jedinom Supermjesecu ove godine

Zaljubljenici u nebeske fenomene ovog vikenda imat će priliku uživati u jedinom ‘Supermjesecu’ ove godine. Mjesec će nam se u nedjelju najviše približiti ove godine i izgledat će nešto veće i sjajnije na nebu – točnije, bit će 16 posto sjajniji i činit će se otprilike 7 posto većim, piše 24sata


Posljednji Supermjesec u kojem smo mogli uživati bio je u studenome prošle godine i taj nam je bio najbliži od 1948. godine. Sljedeću priliku za ovako blizak susret imat ćemo tek 2034. godine.

Kako Mjesec ima eliptičnu orbitu, jedna strana, perigej, je oko 48.280 km bliže Zemlji od druge strane, apogeja. Kada se Sunce, Mjesec i Zemlja poravnaju s perigejom okrenutim prema nama, a Mjesec je na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, Mjesec djeluje puno veći i sjajniji na našem nebu, te se naziva Supermjesec ili, preciznije, perigejski Mjesec.

Astronomi sugeriraju kako će najbolji pogled na puni Mjesec biti odmah nakon zalaska Sunca i u minutama nakon izlaska Mjeseca. Kod nas će to biti u nedjelju u 16.47 sati. A nakon ovog Supermjeseca, još dva će uslijediti u siječnju.

Inače, osim što nam je Mjesec u ovom položaju bliži nego inače i čini se većim, on može imati i utjecaj na snažnije plime te može utjecati na vrijeme.

Donosi 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close