Zdravlje

Ovaj proizvod za uljepšavanje je opasan za zdravlje i okoliš

Stručnjaci upozoravaju da su šljokice sve samo ne bezopasne: zagađuju okoliš, a mogu naškoditi očima i koži. Ukrašavanje šljokicama može izazvati ozbiljne posljedice za čovjeka i njegovu okolinu, piše 24sata.


Šljokice se izrađuju od sitnih komadića plastike, u većini slučajeva sastojeći se od tankog sloja plastike i tankog sloja obojenog aluminija koji se spajaju u list te potom režu na sitne komadiće – uglavnom u točkice, zvjezdice ili u jako sitni prah.

Ti sitni komadići se ne mogu reciklirati jer ih je teško razbiti na osnovne komponente. Također su toliko sitni da u procesu reciklaže papira začepljuju strojeve pa se preporučuje da se ne stavljaju u reciklažu.

“Smatram da bi se sve vrste šljokica trebale zabraniti. Proizvođači se ne bi trebali moći izvući s proizvodnjom plastike za samo jednu upotrebu, a da ne snose posljedice i ne preuzmu odgovornost za štetu koju stvaraju”, izjavila je doktorica Trisia Farrelly, specijalist zaštite okoliša sa Sveučilišta Massey na novom Zelandu.

Čestice šljokica se jako teško čiste, lako se prenose zrakom te završavaju u okolišu. Prilikom skidanja šljokica s lica ili tijela završavaju u odvodu, a zahvaljujući svojim sitnim dimenzijama prolaze sve prepreke i tako završavaju u rijekama i morima gdje u obliku sedimenta predstavljaju skoro nevidljiv, ali opasan oblik zagađenja.

U morima i rijekama čestice mogu apsorbirati razne kemikalije i tako postaju još veća opasnost za okoliš. Isto kao i druge vrste sitne plastike, planktoni mogu konzumirati šljokice, a njima hrane ribe, što znači da je velika vjerojatnost da iste te sitne šljokice završe ljudima poslužene za večeru

Više za 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close