Lifestyle

Outward Bound nastavlja s prevencijom nasilja među mladima

Hrvatska škola Outward Bound uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih pokreće projekt „Outward Bound programi za prevenciju nasilja među mladima”.

Centar za mirovne studije proveo je u 2014. godini istraživanje o vršnjačkom nasilju u 18 hrvatskih škola. Neki od rezultata pokazuju da je u promatranih mjesec dana:

  • 3/4 učenika sudjelovalo u slučajevima verbalnog nasilja
  • oko 40% učenika namjerno gurnulo nekog od svojih vršnjaka, a više od 1/3 udarilo vršnjaka/vršnjakinju
  • više od 50% učenika/ca primilo sadržaj putem Interneta koji je kod njih izazvao nelagodu ili ih je uznemirio
  • samo jedan od deset učenika nije izvršio niti jedan oblik nasilja nad drugim učenikom
  • samo 6% od svih učenika/ca nije bilo sudionikom nasilja
  • samo je 9% učenika navelo da voli biti u školi

Zbog svega navedenog jasno je kako je riječ o gorućoj temi zbog čega je Hrvatska škola Outward Bound uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih odlučila pokrenuti projekt za prevenciju nasilja među mladima.

  1. godinu Outward Bound započeo je programom koji se održava od 03. do 10. siječnja na području Ćićarije u Istri.

Okupili su 15 polaznika – mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještenih u različitim socijalnim ustanovama te iz opće populacije mladih srednjoškolskog i studentskog uzrasta iz svih područja Republike Hrvatske. Sudionici su smješteni u Znanstveno edukativnom centru “Speleo Kuća” u Vodicama koji je za potrebe ovog programa ustupila Istarska županija.

Za vrijeme ovog osmodnevnog Outward Bound programa s polaznicima će raditi educirani Outward Bound instruktori, a jedno od osnovnih pravila je da se za vrijeme programa polaznici ne smiju koristiti nikakvim distraktorima ni sredstvima ovisnosti (mobiteli, alkohol, cigarete…).

Metode iskustvenog učenja u prirodi kroz Outward Bound organizacije su u svijetu prisutne preko 70 godina i rasprostranjene u 30-tak zemalja, a karakterizira ih specifičnost iskustvenog učenja koje se provodi izvan uobičajenog načina života polaznika. Aktivnosti koje se provode tijekom programa mogu biti: planinarenje, orijentacija u prirodi, alpinističko penjanje, vježbe s niskim uževljem, kajakarenje, ronjenje itd.

Hrvatska škola Outward Bound već desetu godinu djeluje u sklopu međunarodne organizacije Outward Bound International.

Rad omogućava potpora sljedećih institucija: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Ministarstvo socijalne politike i mladih, grad Zagreb, grad Gospić, LIčko-senjska županija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Rotary club i Erasmus + program za mlade Europske komisije.

 

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close